Protest radnika Petoletke

Izvor: RTS, 22.Apr.2009, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Petoletke"

Oko 500 radnika "Prve petoletke" iz Trstenika protestovalo u centru Beograda. Zahtevaju raskid ugovora o privatizaciji sa ukrajinsko-britanskom firmom. Nezadovoljni socijalnim programom koji je sastavni deo kupoprodajnog ugovora.

Oko 500 radnika "Prve petoletke" iz Trstenika protestovalo je  u centru Beograda zahtevajući raskid ugovora o privatizaciji.

Predsednik Samostalnog sindikata te fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milovan Miletić izjavio je da je predstavnike sindikata primio predsednik Odbora za industriju Skupštine Srbije Milorad Buha, koji im je rekao da će se sledeće nedelje na sednici tog odbora raspravljati o Prvoj petoletki.

Miletić je ponovio da sindikat zahteva raskid ugovora jer kupac nije prihvatio dodatni socijalni program i ponudio je sindikatu da se u fabrici radi tri dana u nedelji.

U Agenciji za privatizaciju Srbije ranije su naveli da trenutno nema osnova za raskid ugovora o prodaji Prve petoletke ukrajinsko-britanskom konzorcijumu.

Samostalni sindikat "Prve petoletke" zatražio je 14. aprila od Agencije za privatizaciju da do 21. aprila raskine ugovor o prodaji preduzeća konzorcijumu firmi "Lvivski avtobusni zavody" iz Ukrajine i "City Transport Construction Investments" iz Velike Britanije.

Agencija je ugovor sa tim konzorcijumom potpisala 9. aprila, a kako su naveli, rok za uplatu kuporodajne cene je u drugoj polovini maja.

Ukoliko kupac to ne učini ili ne dostavi bankarske garancije postoji osnov za opomenu ili za eventualni raskid, naveli su u Agenciji za privatizaciju.

Radnici Prve petoletke su nezadovoljni jer je socijalnim programom, koji je sastavni deo kupoprodajnog ugovora, predviđeno da novi vlasnik godinu dana ne može da otpušta radnike, te da pet godina mora da obavlja delatnost.

U Samostalnom sindikatu podsećaju da su tražili dve godine bez otpuštanja, uz otpremninu od 300 evra po godini staža ako neko dobrovoljno ode, te isti iznos za svakog radnika ukoliko preduzeće u tom roku bude dovedeno do stečaja ili likvidacije.

Prva petoletka trenutno ima oko 5.100 radnika, a u toku je sprovođenje socijalnog programa kroz koji bi iz preduzeća trebalo da ode oko 970 zaposlenih.

Prva petoletka je ukrajinsko-britanskom konzorcijumu prodata za 2,5 miliona evra i obavezne investicije od 60 miliona evra, a nakon što je prvoplasirani na tenderu, konzorcijum ruskih firmi Bumaš i Rosmastorg, sa kojim je ugovor o prodaji potpisan u januaru ove godine, odustao zbog ekonomske krize.
Pogledaj vesti o: Trstenik

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.