Produžena kriza u Ukrajini – rezultat zapadne politike

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2014, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžena kriza u Ukrajini – rezultat zapadne politike

17.05.2014. -

Ekspert u oblasti međunarodnih odnosa Grem Gil tvrdi da su Amerikanci i Evropljni prvobitno pokušali da pridobiju Ukrajinu, koja je oduvek bila blisko povezana sa Rusijom, na stranu Evrope. Po mišljenju Gila, sve aktivnosti bile su ranije pažljivo planirane, prenosi RT.

Na ovaj ili onaj način te aktivnosti su dovele do uspostavljanja režima u Kijevu, koji očigledno ugrožava prava etničkih Rusa i ruskih građana, smatra Gil. U poslednje vreme primećujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << početak dijaloga između kijevskih vlasti i grupa iz istočnog dela zemlje. Kijev se nada da će dobiti njihovu podršku. To znači da Zapad prestaje da Kijevu pruža slepu podršku. Osim toga to znači da Rusija treba da pozove građane na istoku Ukrajine na pregovore sa Kijevom, da razmotre sporna pitanja i da ih reše mirnim putem“.

Kijevske vlasti u dve oblasti na istoku Ukrajine sprovode vojnu operaciju protiv lokalne samoodbrane. Pripadnici samoodbrane pojavili su se u Donbasu posle smene vlasti, do koje je došlo 22. februara posle svakodnevnih sukoba u centru Kijeva. Smena vlasti imala je elemente državnog udara. Najjači otpor pružen je u gradovima Slavjansk i Kramatorsk.

Podsetimo u Ženevi su 17. aprila održani pregovori Ukrajine, RF, SAD i EU o rešavanju krize na istoku Ukrajine. Strane su se dogovorile o merama deeskalacije - da se razoružaju nelegalne formacije. Međutim, u aprilu nikakvi praktični koraci nisu preduzeti.

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: © AP Photo/Darko Vojinovic    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija: Zapad da izvrši pritisak na licemerni Kijev da prestane sa borbom!

Izvor: Press, 17.Maj.2014

Moskva se nada da će Zapad izvršiti snažan pritisak na vlasti u Kijevu da omoguće početak praktičnih mera za smirivanje situacije u jugoistočnim regionima Ukrajine, navodi Itar-Tas s... Nastavak kaznene operacije u oblasti Slavjanska dokaz je licemerja vlade u Kijevu, koja daje lažne izjave...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.