Pro-ruske snage počele povlačenje, ukrajinska vojska čeka

Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pro-ruske snage počele povlačenje, ukrajinska vojska čeka

KIJEV/DONJECK – Ukrajinska vojska će sačekati sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije fronta, ukoliko se primirje bude poštovalo dva dana, dok su pro-ruske snage u regionima Donjecka i Luganska potvrdile da su danas počele sa povlačenjem svog naoružanja.

„Ukrajinska strana je pripremila lokacije i načine povlačenja teškog naoružanja. Ukoliko je dva dana podržano primirje, to će poslužiti kao signal za početak povlačenja teškog naoružanja”, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << danas predsednik ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko, prenela je agencija Tas s.

Lisenko je rekao novinarima da pro-ruska milicija još „ne razume” režim prekida vatre, dogovoren u Minsku 12. februara.

S druge strane, zamenik komandanta samoproglašene Narodne Republike Lugansk Vitalij Kiseljev navodi da je ukrajinska vojska samo „delimično” počela sa povlačenjem teškog napružanja.

„U skladu sa planom, oni (kijevske trupe) su delimično počele sa povlačenjem teškog naoružanja. Jedini problem je što ukrajinski vojska ne kontroliše privatne bataljone koji takođe poseduju teško naoružanje. Ne možemo potvrditi da se dobrovoljački bataljoni pridržavaju naredbi i da su počeli sa povlačenjem naoružanja”, rekao je Kiseljek, a objavlila novinska agencija LuganskInformCentre.

Portparol Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin je izjavio da je povlačenje počelo jutros u devet časova, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja.

Očekuje se da će povlačenje trajati oko dve nedelje, u skladu sa odredbama mirovnog sporazuma iz Minska, koji je postignut 12. februara posle više od 16 sati pregovora.

Istovremeno su vlasti samoproglašene Luganske narodne republike najavile da će u podne započeti sa povlačenjem teškog naoružanja iz Debaljceva, grada koji je poslednjih nedelja bio poprište oštrih borbi između proruskih i ukrajinskih snaga.

„Danas u podne ćemo povući oružje sa područja Debaljceva”, izjavio je zamenik komandanta policije LNR Vitalij Kiseljev.

On je dodao da je oružje spremno za povlačenje i da će u naredna dva dana biti premešteno na područja koja su za to predviđena.

AP: Tenzije na razgovorima u Parizu

PARIZ – Razgovori ministara spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije u Parizu završili su u tenzijama, s razmimoilaženjima oko toga ko je kriv za nastavak nasilja uprkos sklopljenom primirju.

Nemački ministar Frank-Valter Štajnmajer rekao je da su razgovori bili teški.

Ukrajinski ministar Pavlo Klimkin izašao je sa sastanka namršten, navodeći da su dogovoreni samo „tehnički aspekti”, među kojima je podrška posmatračkoj misiji OEBS-a, ali da nije postignut dogovor o osudi nasilje u gradu Debaljcevu ili oko toga ko je kriv za nastavka nasilja uprkos sporazumu o primirju.

Ruski ministar Sergej Lavrov je rekao da je razgovor bio usredsređen na primenu sporazuma o primirju.

„Najvažnije je osigurati prekid vatre”, rekao je Lavrov.

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus rekao je da su želeli da se proširi mandat OEBS-a i da su sva četvorica „i dalje odlučna da nastave delovanje u ovom formatu i urade sve” da se obećanja poštuju.

Prema sporazumu postignutom 12. februara u Minsku, koji su potpisali Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina, obe strane moraju povući tešku artiljeriju kako bi se stvorila tampon zona široka 25 do 70 kilometara. Ukrajina je juče odložila povlačenje, navodeći kao razlog napade proruskih pobunjenika.

Agencije

objavljeno: 24.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.