Pregovori Rusije, Ukrajine i EU odloženi za sutra

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori Rusije, Ukrajine i EU odloženi za sutra

Nova runda trilateralnih pregovora Evropske unije, Rusije i Ukrajine o problemu nagomilanog ukrajinskog gasnog duga počeće sutra ujutru umesto večeras, saopštila je Evropska komisija.

Pregovori su odloženi zbog kašnjenja ruske delegacije koju predvodi ministar energetike Aleksandar Novak, navodi se u saopštenju EK.

Novak od maja meseca pregovara sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i svojim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom o namirivanju duga, zbog koga je Rusija zapretila obustavljanjem isporuka gasa Ukrajini.

Ovim bi bilo ugroženo i snabdevanje velikog dela EU koji gas prima preko Ukrajine, pa je Etinger preuzeo ulogu posrednika u sporu Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je novcem koji je dobila iz EU već namirila jedan deo duga, ali ne pristaje da plati razliku koja je nastala kada je Rusija u aprilu udvostručila cenu gasa nakon promene režima u Kijevu.

Sinoćna runda trilateralnih pregovora završila se rano jutos bez konkretnih rezultata, a učesnici pregovora nisu želeli da komentarišu dosadašnji napredak.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.