Predsednik DNR-a: Ako bude potrebno spremni smo i da pokrenemo kontraofanzivu

Izvor: Vostok.rs, 03.Avg.2021, 11:26

Predsednik DNR-a: Ako bude potrebno spremni smo i da pokrenemo kontraofanzivu

  Predsednik Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin smatra da Ukrajina neće moći postojati kao država, uključujući i zbog kratkovide zakonodavne aktivnosti njenog rukovodstva. "Sada vidimo faktičko stanje stvari. Ukrajina nema Krim i Donbas. Reći ću vam da je ovo samo početak. Reći ću da je ovo samo početak, jer kamen spoticanja koji postoji u ukrajinskom društvu samo pojačava neslogu oko kratkovidih zakonodavnih aktivnosti. Sve će to na kraju dovesti do činjenice da Ukrajina kao država jednostavno neće moći postojati“, rekao je Pušilin u intervjuu za RIA Novosti. Na pitanje da je prethodni predsednik Ukrajine Petro Porošenko obećao da će "vratiti" Krim za godinu dana i da li vidi opasnost od pokušaja da se nasilno vrati Donbas, Pušilin je odgovorio: "Nije bilo poverenja u Porošenkove reči ni dok je bio predsednik. U njegovim izjavama bilo je previše populizma, a njegove reči su uvek bile u suprotnosti sa delima. Zbog toga ne treba posebno obraćati pažnju na ove izjave. Ali, s druge strane, vrlo dobro razumemo da Kijev još uvek nije odustao od namere da silom reši sukob u Donbasu, pa smo spremni na sve. Spremni smo za različite scenarije razvoja događaja. Ako bude potrebno, uzimajući u obzir naše snage i mogućnosti, spremni smo ne samo da govorimo o odbijanju agresivnih akcija Ukrajine, već i da pokrenemo kontraofanzivu. Ako Kijev odustane od svih pokušaja mirnog rešenja sukoba, jednostavno nećemo imati drugi izlaz." - Gde bi prestala kontraofanziva? - To je veoma teško predvideti, ali pri razvoju događaja uzimamo u obzir, pre svega, da se sada u Ukrajini diskriminiše previše građana, posebno Rusa, koji govore ruski. To su naši sunarodnici, na koje nemamo pravo da zaboravimo. I, naravno, nećemo ih ostaviti u nevolji.
- Postoje li izgledi za bilo kakve dobrosusedske odnose između DNR-a i Ukrajine? - To je naše duboko ubeđenje i ovde se naš stav 100% poklapa sa onim o čemu govori predsednik Rusije - potrebno je odvojiti zločinačku vlast, koja je sada u Kijevu i upravlja ostatkom Ukrajine, i građane. Štaviše, u različitim regionima Ukrajine žive ljudi, koji na potpuno razuman način procenjuju celokupnu situaciju, pa čak i preduzimaju određene korake. Vidimo da se u Ukrajini dosta ljudi, uprkos rizicima, pretnjama nacionalista, bori. To sugeriše da će se vlast u Ukrajini pre ili kasnije promeniti.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.