Poznat datum kada će Rusija da napadne Ukrajinu? Zelenski: Ukrajina treba da bude spremna

Izvor: B92, 12.Feb.2022, 09:01

Poznat datum kada će Rusija da napadne Ukrajinu? Zelenski: Ukrajina treba da bude spremna

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je u petak, u razgovoru s više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara, piše "Politiko".

U tom razgovoru učestvovali su, kako navodi list, lideri Velike Britanije, Nemačke, Italije, Kanade, Poljske, Rumunije i Francuske, kao i generalni sekretar NATO i predsednik Evropske komisije.

Prema istom izvoru, američki predsednik je preneo da bi invaziji mogli da prethode raketni udari i sajber >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napadi.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu.

Ministarstvo je u saopštenju na svojoj internet stranici navelo da zapadne zemlje time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija, prenosi Rojters.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je juče da bi ruski napad mogao da usledi bilo kad, čak i u vreme Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

"Ne kažemo da je odluka doneta", napomenuo je, međutim, Saliven.

Istovremeno, Saliven nije pružio dokaze koji bi potkrepili američke tvrdnje, osim što je naveo da je Rusija povećala broj vojnika duž granice s Ukrajinom, preneo je Tas s.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je da se predstave dokazi, ako oni uopšte i postoje, da će navodna invazija na Ukrajinu početi 16. februara.

Kako je rekao, trenutno postoji jako puno informacija o navodnoj eskalaciji u punom obimu od strane Rusije.

"Čak postoje i tačni datumi te invazije", upozorio je i dodao da Kijev dobro razume sve rizike.

Takođe je kazao i da bi Ukrajina trebalo da bude spremna na sva dešavanja sa "bilo koje strane njenih granica".

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden tokom video konferencije, u kojoj su učestvovali više zapadnih lidera, izjavio da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu već 16. februara. Tu informaciju je preneo list "Politiko".

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zapadne zemlje uz pomoć medija šire lažne informacije sugerišući da Moskva možda planira invaziju na Ukrajinu i da time pokušavaju da odvuku pažnju sa svojih agresivnih akcija.

Zelenski je takođe izjavio i da je panika "neprijateljev najbolji prijatelj", kao i da sva ta informacija koju mediji prenose doprinose panici, a odmaže Kijevu.

"Moram da izanaliziram svu informaciju kojom raspolažemo. Imamo je i previše. Iz razloga jer je u pitanju naša teritorija, naša granica. Moram da se obratim narodu kao predsednik, moram da kažem istinu. A istina je da imamo različitu informaciju", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DA LI JE 16. FEBRUAR DAN D? Politiko: Prema Bajdenu, ruski napad na Ukrajinu bi mogao da se desi BAŠ TADA

Izvor: Blic, 12.Feb.2022

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak, u razgovoru s više zapadnih lidera, da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu 16. februara, piše danas list "Politiko" a prenosi ruska agencija Tass.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.