Potres u centralnoj banci: Jedna od najvećih evropskih država došla na rub sloma

Izvor: B92, 03.Jul.2020, 08:34

Potres u centralnoj banci: Jedna od najvećih evropskih država došla na rub sloma

Zbog odlaska guvernera odnos ukrajinske grivne prema dolaru pao je na najniži novio od aprila, a vlada odustaje od izdanja obveznica.

Ukrajina klizi prema finansijskoj krizi nakon što je iznenadna ostavka guvernera centralne banke (NBU) dovela u pitanje preko potreban paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ta je institucija u četvrtak pozvala vladu u Kijevu da zadrži nezavisnost centralne banke s obzirom da je guverner Jakiv Smolij svoju ostavku pojasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izloženosti "političkom pritisku", piše Poslovni dnevnik.

Niz negativnih reakcija – pad vrednosti obveznica i potonuće tečaja hrivnje na najnižu razinu od travnja – nagnao je ministarstvo financija na odustajanje od planiranog izdanja obveznica denominiranih u dolaru.

Odlazak kao ‘katastrofa’

Smolijeva ostavka, ako je prihvati predsednik Volodimir Zelenski, mogla bi dovesti u pitanje realizaciju MMF-ovog paketa pomoći od 5 milijardi dolara.

Paket je dogovoren prošlog meseca u sklopu pomoći privredi pogođenoj krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa.

MMF-ov portparol izjavio je da je ukrajinska centralna banka pod Smolijevim vođstvom učinila važne poteze u postizanju stabilnosti cena i pokazala da je nezavisna centralna banka ključni element vođenja moderne makroekonomske politike.

"To je razlog zašto je nezavisnost Nacionalne banke Ukrajine u središtu programa podrške Ukrajini i zašto je Smolijev naslednik mora održati", dodali su iz MMF-a.

Za Valeriju Gontarevu, Smolijevu prethodnicu na čelu NBU-a, njegova ostavka je prava "katastrofa". "NBU je poslednji bastion reformi u Ukrajini", istakla je za Fajnenšel Tajms.

Ukrajinska centralna banka jedna je od retkih institucija u toj zemlji koje uživaju poverenje domaće javnosti, ali i stranih investitora. Poverenje je zadobila suzbijanjem inflacije i stabilizacijom privrede nakon ruske aneksije Krima pre šest godina.

Centralna banka je pokrenula i čišćenje tamošnjeg disfunkcionalnog bankovnog sistema, ogrezlog u korupciji.

Naime, do pre nekoliko godina bilo je uobičajeno da 80 do 90 posto imovine banaka "isisaju" njihovi vlasnici u obliku kredita koji nikada nisu vraćeni. Od 2014. do 2017. likvidirano je ili nacionalizovano više od stotinu banaka, od njih 180.

Kruna toga bila je nacionalizacija PrivatBanke u decembru 2016. godine, najveće banke u Ukrajini u suvlasništvu oligarha Igora Kolomojskog, glavnog finansijera kampanje sadašnjeg predsednika države. Nacionalizacija je usledila nakon što je regulator otkrio velike nepravilnosti, većinom zbog odobravanja kredita pod sumnjivim okolnostima.

Međutim, zbog nacionalizacije PrivatBank morala je da ode Valerija Gontareva, koja se kasnije našla u središtu niza incidenata s ciljem njenog zastrašivanja. Udarena je automobilom u Londonu, u kući u blizini Kijeva podmetnut je požar, provaljeno je u njen stan u Kijevu, a automobil njene snaje je zapaljen.

Zastrašivanje banke

Jakiv Smolij preuzeo je 2017. vođenje NBU-a, a ostao je predan reformskom pravcu Gontareve. Iako bi u tome trebalo da ima podršku predsednika koji je izbore dobio na obećanju iskorenjivanja korupcije, dogodilo se upravo suprotno.

U decembru prošle godine objavljeno je saopštenje u kojem je centralna banka tvrdila da se protiv nje kao institucije, njenog vođstva i zaposlenih sprovodi kampanja zastrašivanja.

"Centralna banka pod udarom je od predsedničkih izbora", ističe Valerija Gontareva.

Uvođenje reda u bankovni sistem jedan je od MMF-ovih uslova za odobravanje finansijske pomoći.

Ukrajinski parlament u maju je usvojio zakon koji bi trebalo da spreči da nekadašnji vlasnici likvidiranih i nacionalizavanih banaka zatraže povrat vlasništva ili odštetu od države.

Predsednik Zelenski u parlamentu je podržao donošenje zakona, ali je Igor Kolomojski zatražio ocenu ustavnosti na Ustavnom sudu.

"Poslovna zajednica ozbiljno je zabrinuta oko nezavisnosti centralne banke i nastavka MMF-ovog programa“, izjavio je Andy Hunder, predsednik Američke trgovinske komore u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jedna od najvećih zemalja Evrope na ivici sloma

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2020

Zbog odlaska guvernera odnos ukrajinske hrivne prema dolaru pao je na najniži novio od aprila, a vlada odustaje od izdanja obveznica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.