Potreban sertifikat MKCK i bez ruske pratnje

Izvor: Akter, 12.Avg.2014, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban sertifikat MKCK i bez ruske pratnje

Ukrajinski vojni portparol izjavio je danas da konvoju sa humanitarnom pomoći koji je Rusija uputila u Ukrajinu, neće biti dozvoljen ulazak u zemlju, ističući da Međunarodni komitet Crvenog krsta nije sertifikovao tu kolonu vozila, javile su agencije

Tu kolonu nije sertifikovao MKCK, rekao je predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andrej Lisenko, odgovarajući na pitanje da li će ruska kolona vozila sa humanitarnom pomoći biti puštena preko ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << granice, preneo je Asošijeted pres.

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij je, s druge strane, rekao da teret treba da bude pretovaran "na druga saobraćajna vozila (na granici) Crvenog krsta" i da Ukrajina neće dopustiti da konvoj "prati Ministarstvo za vanredne situacije Rusije ili vojnici Rusije", preneo je Rojters.

"Ukrajinska strana preuzima na sebe odgovornost za tu proceduru", rekao je Čalij novinarima.

AP podseća da je dan nakon što je postignut dogovor o međunarodnoj misiji pružanja humanitarne pomoći, konvoj sa 280 ruskih kamiona krenuo rano jutros ka Ukrajini.

Međutim, navodi američka agencija, CK koji treba da koordiniše tu operaciju, saopštava da nema informaciju šta ti kamioni prevoze i kuda idu, što izaziva "strah u Ukrajini i na Zapadu, gde su lideri izrazili zabrinutost da Rusija može ovu inicijativu da iskoristi kao izgovor za slanje vojnika na teritoriju koju drže separatisti".

Frans pres preneo je da je CK spreman da koordinira isporuku humanitarne pomoći iz Rusije na istok Ukrajine, ali da još čeka potvrdu da će njegovi striktni uslovi biti ispunjeni.

Portparolka MKCK Anastasija Isjuk rekla je francuskoj agenciji da organizacija treba da dobije "zeleno svetlo" za tu operaciju.

"Još treba da dobijemo neke informacije pre nego što krenemo dalje", rekla je ona, dodajući da MKCK "još čeka kvalifikaciju nekih tehničkih detalja", uključujući vrstu i obim pomoći i bezbednosne garancije za osoblje te organizacije.

MKCK je sinoć saopštio da je o ovom pitanju raspravljao sa ruskim i ukrajinskim vlastima i da je izneo svoje uslove za olakšanje misije pomoći.

Sve strane treba da se slože da će MKCK isporučiti pomoć "uz dužno poštovanje prema njegovim temeljnim principima rada - neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti", navodi AFP.

Komitet, takođe, insistira da ruske vlasti unapred iznesu "sve neophodne detalje koje se odnose na pomoć, kao što su obim i vrsta stavki i uslovi transporta i skladištenja".

"Sve strane, takođe, moraju da garantuju bezbednost osoblju i vozilima MKCK", navedeno je u kasno sinoć izdatom saopštenju Komiteta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.