Postoji samo plan A; Mišel: Poraz Ukrajine ugrozio bi evropske vrednosti

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 15:19

"Postoji samo plan A"; Mišel: Poraz Ukrajine ugrozio bi evropske vrednosti

Poraz Ukrajine u ratu protiv Rusije ugrozio bi evropske vrednosti i zato ne postoji alnernativa nastavku evropske podrške Kijevu.

Ovo je poručio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uoči druge godišnjice rata u Ukrajini.

"Niko ne može da predvidi kakva će biti unutrašnja situacija u Rusiji, ali je jasno da, ako Ukrajina izgubi ovaj rat, to će biti ogroman rizik po naše vrednosti", rekao je Mišel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupi novinara, a prenosi Evroaktiv.

On je naglasio da poraz Ukrajine "ne može biti opcija".

"Postoji jedan plan A – i samo plan A – a to je podrška Ukrajini", rekao je Mišel.

Kako se očekuje da će lideri EU u martu, nakon odluka o političkoj i finansijskoj podršci, dogovoriti o dugoročnijoj vojnoj pomoći Ukrajini, Mišel je, na pitanje kada očekuje dogovor, rekao da bi to pitanje trebalo da bude rešeno "u narednih nekoliko nedelja", a finalizovano najkasnije na samitu lidera EU u martu.

On je, u vreme kada vlada zabrinutost među evropskim liderima zbog toga što republikanci u Kongresu još nisu podržali odluku o paketu od 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, izrazio nadu da će SAD slediti primer EU jer je, kako je naglasio, "novac za Ukrajinu ulaganje u mir i stabilnost".

Na pitanje da li je Evropa mogla da uradi više da podrži Ukrajinu u protekle dve godoine, on je rekao da je EU uradila mnogo, imajući u obzir širu situaciju na globalnom nivou.

"Da li je to dovoljno? Sada moramo da uradimo još više, moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, moramo da uradimo ono što je neophodno", rekao je Mišel.

Upitao je i "šta bi se dogodilo da 83 milijarde evra nije mobilisano" i kakav bi bio onda efekat po partnere EU.

Iako je ocenio da su sukobi daleko od završetka, Mišel je rekao da je EU uradila mnogo više od onoga "što smo mogli da zamislimo".

Na pitanje da li je zabrinut da bi podrška EU Ukrajini mogla da bude iskorišćena kao tema kampanje, uoči evropskih izbora u junu koji mnogi vide kao test podrške krajnjoj desnici, Mišel je rekao da je ta tema već iskorišćena.

"Ovo nije novo – vrlo brzo nakon početka rata postojao je rizik da se suočimo sa određenim umorom i biće teže da ubedimo naše ljude", rekao je Mišel nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da većina Evropljana podržava Ukrajinu u ratu, ali da samo jedan od deset Evropljana misli da Ukrajina može da pobedi, a većina smatra da je "kompromisno rešenje" neophodno za okončanje sukoba.

Mišel je naglasio da EU daje primer ostatku sveta, "ne saopštenjima, već odlukama" o finansijskoj pomoći i proširenju i istakao da je neophodno objasniti da kada se ulaže i troši novac za Ukrajinu, to je "investicija za nas same" i ulaganje u mir i stabilnost u EU.

On je naglasio da mora da se izgradi jača bezbednosna arhitektura i istakao da je to moguće samo ukoliko postoji veća koordinacija među državama članicama EU u pogledu sposobnosti, ali i "mnogo moćnija industrijska osnova".

"Pre nekoliko godina je bilo nekih nedoumica, a sećam se da su, verovatno za stolom Evropskog saveta, mnogi imali u vidu da je NATO kišobran bezbednosti i da Evropa treba da bude više fokusirana na ekonomske svrhe – sada se suočavamo sa novom paradigmom, i drago mi je da primetim da je način razmišljanja potpuno drugačiji“, rekao je Mišel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mišel: Poraz Ukrajine ugrozio bi evropske vrednosti, nema alternative podršci Kijevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2024

Poraz Ukrajine u ratu protiv Rusije ugrozio bi evropske vrednosti i zato ne postoji alnernativa nastavku evropske podrške Kijevu, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel uoči druge godišnjice rata u Ukrajini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.