Posle zapaljivih Makronovih izjava, PROCURILA TAJNA RUSKA VOJNA DOKUMENTA: Ovo su kriterijumi za upotrebu NUKLERANOG oružja

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 22:20

Posle zapaljivih Makronovih izjava, PROCURILA TAJNA RUSKA VOJNA DOKUMENTA: Ovo su kriterijumi za upotrebu NUKLERANOG oružja

Nakon tvrdnji francuskog predsednika Emanuela Makrona da "nije isključeno" slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu i "dozvole" generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da Kijev napada Rusiju avionima F-16, Zapad kao da se setio da je Rusija ozbiljna (nuklearna) sila.

Tako je "Fajnenšel tajms" imao uvid u procurila ruska vojna dokumenta koja, navodno, pokazuju da su ruske snage vežbale upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u prvim fazama sukoba sa velikom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << silom. I ta sila je identifikovana kao Kina.

U dosijeima sastavljenim između 2008. i 2014. godine se navodi prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja koji je, niži od onog koji Rusija navodi, tvrde eksperti koji su pregledali i verifikovali dokumente.

Kriterijumi za potencijalni nuklearni odgovor kreću se od neprijateljskog upada na rusku teritoriju, preko poraza jedinica koje obezbeđuju pogranične oblasti do konkretnijih pokretača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima.

"Ovo je prvi put da vidimo ovakve dokumente objavljene u javnosti", rekao je Aleksandar Gabujev, direktor Centra za Evroaziju Karnegi Rusija u Berlinu."Oni pokazuju da je operativni prag za korišćenje nuklearnog oružja prilično nizak ako se željeni rezultat ne može postići konvencionalnim sredstvima".

Rusko taktičko nuklearno oružje, koje se može isporučiti kopnenim ili morskim raketama ili iz aviona, dizajnirano je za ograničenu upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji, za razliku od većeg "strateškog" oružja namenjenog za gađanje SAD. Savremene taktičke bojeve glave i dalje mogu da oslobode znatno više energije od oružja bačenog na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine.

Iako priznaje da su dosijei stari 10 i više godina, stručnjaci tvrde da su i dalje relevantni za aktuelnu rusku vojnu doktrinu.

Dokumenta, navodno, pokazuju i sumnjičavost ruske bezbednosne elite prema Kini, koja je jedan od glavnih partnera Rusije. Zbog toga se u dosijeima koja su "Fajnenšel tajmsu" pokazali zapadni zvaničnici, navodno pominju vežbe više scenarija kineske invazije na Rusiju.

I u tim "ratnim igrama" se vidi, tvrdi medij, da Rusija na svoj nuklearni arsenal gleda kao na kamen temeljac odbrambene politike i, shodno tome, obučava snage da u određenim okolnostima mogu da izvedu prvi nuklearni udar.

Kina i Rusija su izrazile sumnju u autentičnost dokumenata. "'Teorija pretnje' teško da će se prodati u Kini i Rusiji", poručeno je iz Pekinga.

"Glavna stvar je da je prag za upotrebu nuklearnog oružja apsolutno transparentan i da je preciziran u doktrini. Što se tiče navedenih dokumenata, snažno sumnjamo u njihovu autentičnost", saopšteno je iz Kremlja.

Ukrajinski zvaničnici, inače, tvrde da zbog "ruske nuklearne pretnje", SAD i Zapad ne šalju Kijevu napredno oružje koje traže i koje bi, navode oni, preokrenulo situaciju u njihovu korist.

Zapadni "eksperti" koje je "Fajnenšel tajms" kontaktirao, sumnjaju da bi Rusija koristila nuklearno oružje protiv Ukrajine koja nema nuklearne kapacitete niti je u stanju da pokrene veliku kopnenu invaziju.

Ruski lideri veruju da bi, iako bi nuklearni udar na Kinu ili SAD mogao da bude "otrežnjujući", nuklearni udar na Ukrajinu verovatno eskalirao sukob i doveo do direktne intervencije SAD ili Velike Britanije, objasnio je Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Srbija Danas/RT Balkan
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.