Posle Putina, oglasio se i Zelenski

Izvor: B92, 10.Dec.2019, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle Putina, oglasio se i Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se nakon samita o uspostavljanju mira na istoku zemlje u Parizu.

On je istakao da Ukrajina u tom procesu neće ustupiti svoju teritoriju niti odustati od svoje samostalnosti i nezavisnosti.

Nakon jučerašnjeg sastanka u "normandijskom formatu", Zelenski je istakao tri principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države, saopšteno je iz ukrajinske ambasade u Beogradu.

Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako se navodi, nemogućnost federalizacije Ukrajine koja je unitarna država.

Drugi princip, prema kome ukrajinska država ima jasan stav, predstavlja nemogućnost uticanja na vektor njenog kretanja i razvoja. Ukrajina je nezavisna, samostalna, demokratska država, čiji će vektor razvoja uvek birati isključivo narod Ukrajine, rekao je Zelenski.

Treći je nemogućnost kompromisa prilikom rešavanja situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju deo Ukrajine, dodaje se.

Lideri Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske okupili su se juče na novom samitu u Parizu u pokušaju da nađu način za okončanje petogodišnjeg rata na istoku Ukrajine i da ožive mirovni sporazum iz Minska.

Novi samit za uspostavljanje mira na istoku Ukrajine biće organizovan za četiri meseca.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski: Pravac razvoja Ukrajine biraće isključivo narod

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2019

Ukrajina nikada neće ustupiti svoju teritoriju i neće dozvoliti da se utiče na pravac njenog kretanja i razvoja Ukrajina nikada neće ustupiti svoju teritoriju i neće dozvoliti da se utiče na pravac njenog kretanja i razvoja, saopštila je ambasada te zemlje u Srbiji. U saopštenju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.