Posle Putina, oglasio se i Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se nakon samita o uspostavljanju mira na istoku zemlje u Parizu.

Izvor: Beta

Utorak, 10.12.2019.

16:46

Posle Putina, oglasio se i Zelenski
Foto: Tanjug/AP/Ludovic Marin/Pool

On je istakao da Ukrajina u tom procesu neće ustupiti svoju teritoriju niti odustati od svoje samostalnosti i nezavisnosti.

Nakon jučerašnjeg sastanka u "normandijskom formatu", Zelenski je istakao tri principa kojih će se Ukrajina držati na putu uspostavljanja mira na istoku države, saopšteno je iz ukrajinske ambasade u Beogradu.

Prvi je, kako se navodi, nemogućnost federalizacije Ukrajine koja je unitarna država.

Drugi princip, prema kome ukrajinska država ima jasan stav, predstavlja nemogućnost uticanja na vektor njenog kretanja i razvoja. Ukrajina je nezavisna, samostalna, demokratska država, čiji će vektor razvoja uvek birati isključivo narod Ukrajine, rekao je Zelenski.

Treći je nemogućnost kompromisa prilikom rešavanja situacije na istoku Ukrajine putem ustupanja teritorija unutar međunarodno priznatih granica. Za svakog Ukrajinca Donbas i Krim predstavljaju deo Ukrajine, dodaje se.

Lideri Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske okupili su se juče na novom samitu u Parizu u pokušaju da nađu način za okončanje petogodišnjeg rata na istoku Ukrajine i da ožive mirovni sporazum iz Minska.

Novi samit za uspostavljanje mira na istoku Ukrajine biće organizovan za četiri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: