Poslata poruka Ukrajini i NATO: Ruski Moskit potopio ukrajinsku korvetu VIDEO

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 15:25

Poslata poruka Ukrajini i NATO: Ruski "Moskit" potopio ukrajinsku korvetu VIDEO

Rusija je potopila ukrajinsku protivpodmorničku korvetu "Ternopil" i tom demonstracijom snage poslala jasnu poruku Ukrajini i NATO.

Do potonuća ukrajinske korvete došlo je nakon organizovanja borbenih trenažnih gađanja ruske Crnomorske flote. "Clash Report" izvestio je o potonuću broda pozivajući se na Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Rusija je 25. novembra 2018. zauzela ukrajinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protivpodmorničku korvetu "Ternopil". Tada je Rusija uspela da zapleni još dva ukrajinska pomorska broda.

To se dogodilo u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more sa Azovskim morem kada su ukrajinski brodovi pokušali da prođu kroz moreuz bez prethodne dozvole Rusije.

Ruska obalska straža je pucala na njih i zaplenila plovila, što je rezultiralo zarobljavanjem 24 ukrajinska mornara. Incident je izazvao međunarodnu osudu i pojačao tenzije između Ukrajine i Rusije.

Kako se navodi, ukrajinska korveta je potopljena supersoničnom raketom "Moskit".

Raketa "P-270 Moskit" je supersonična (nadzvučna) protivbrodska raketa koju je razvila Rusija. U zemljama NATO-a poznat je i kao "SS-N-22 Sunburn".

Raketa je dizajnirana da se suprotstavi pretnji koju predstavlja borbeni sistem američke mornarice "Aegis" i ima domet do 120 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.