Porošenko raspustio skupštinu

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko raspustio skupštinu

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je dekret kojim je raspustio ukrajinski parlament.

Raspuštanjem Vrhovne rade otvoren je put za raspisivanje novih izbora koji će biti održani 26. oktobra, saopštio je Porošenkov portparol, javlja Rojters.

"Odlučio sam da prevremeno raspustim parlament", napisao je Porošenko na svom Tviter nalogu.  

Prema zakonu, izbori moraju biti održani u roku od 60 dana od dana objavljivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dekreta o raspuštanju Vrhovne rade.

Porošenko je raspustio parlament pošto je istekao rok od 30 dana za formiranje nove koalicije u Ukrajini.  

Pre mesec dana Ukrajinska demokratska alijansa za reforme (UDAR) bivšeg bokserskog svetskog šampiona Vitalija Klička i partija Sloboda istupile su iz vladajuće koalicije.

Šefovi dve poslaničke grupe saopštili su tada da su istupajući iz koalicije pokrenuli proces raspuštanja skupštine i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ipak, Porošenko je tada pozvao poslanike da nastave da rade na rešavanju važnih pitanja, bez obzira na raspad parlamentarne vladajuće koalicije.

Prema ukrajinskom ustavu, skupštinska većina formira sastav vlade, ali njen raspad ne povlači ostavku kabineta ministara.

Ukrajinski parlament je raspušten u jeku sukoba između ukrajinske vojske i proruskih aktivista na istoku zemlje.  

Zvanični Kijev je ranije saopštio da je ukrajinska vojska zaustavila prodor konvoja blindiranih vozila iz Rusije. Navedeno je da su ta vozila ušla na ukrajinsku teritoriju iz Rusije kod Azovskog mora.

Ipak, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su "netačne informacije o invazijama veoma česte".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.