Porošenko pozvao pobunjenike na predaju

Izvor: Politika, 07.Jun.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko pozvao pobunjenike na predaju

Ukrajinski milioner, položio zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik od sticanja nezavisnosti 1991. godine

KIJEV - Petar Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milioner, položio je zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine, javljaju agencije. Inauguraciji Porošenka za novog predsednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o „planovima ukrajinske vlade za sprovođenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom delu te zemlje”, saopštila je Bela kuća.

On će razgovarati i sa predsednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu, navodi AFP.

U američkoj delegaciji se osim njega nalaze i senatori Džon Mekejn, Ron Džonson i Kris Marfi, predstavnica Marsi Kaptur, pomoćnica državnog sekretara Viktorija Njuland i ambasadori Den Baer i Džef Pjat.

Baer je američki izaslanik u OEBS-u u Evropi, a Pjat je ambasador u Ukrajini.

Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić, najavila je pres služba predsednika.

Belorusiju na inauguraciji predstavlja predsednik Aleksandar Lukašenko, rekla je njegova pres služba za Itar-Tas s.

Među zvaničnicima su koji su prisustvovali inauguraciji su i kanadski premijer Stiven Harper, predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Novi ukrajinski predsednik Petar Porošenko je u govoru posle inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbedan povratak ruskih boraca kući.„Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvarili ruke”, izjavio je Porošenko poslanicima parlamenta posle polaganja zakletve.

On je obećao da će očuvati jedinstvo zemlje, a stanovnicima Donjeckog regiona, koji je uglavnom u rukama proruskih snaga, obećao je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika, prenose agencije.

Porošenko je istakao da neće biti kompromisa sa Rusijom po pitanju proevropskog stava i statusa poluostrva Krima.„Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsedniku u Normandiji”, kazao je on o jučerašnjem susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Itar-Tas s navodi da je Porošenko kazao da je spreman da odmah potpiše ekonomski deo sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU i da bi u Ukrajini trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Predstavnik pobunjenika u „Donjeckoj Narodnoj Republici”, koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine i hoće da se ujedini sa susednom Rusijom, izjavio je da će borba biti nastavljena, uprkos apelu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da polože oružje. „Oni, zapravo, hoće jednostrano razoružavanje i našu predaju. To se neće dogoditi. Sve dok je ukrajinska vojska na našoj teritoriji smatram da Porošenko samo hoće da mu se mi potčinimo”, rekao je za Rojters Fjodor Berezin.

Porošenko je posle inauguracije za predsednika Ukrajine, apelovao na pobunjenike da polože oružje, nudeći im miran dijalog i imunitet od krivičnog gonjenja „onima koji nisu okrvavili ruke”.

Od kada je Porošenko na izborima 25. maja izabran za predsednika, ukrajinske snage su intenzivirale kampanju protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, koju Kijev zove antiterorističkom kampanjom.

Pobunjenici su uzvratili, pa su neki delovi istočne Ukrajine pretvoreni u ratnu zonu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se ojačaju granične snage između Rusije i Ukrajine kako bi sprečili ilegalne prelaske granice.

Zvanični Kremlj je saopštio da je predsednik Rusije tražio da se preduzmu sve neophodne mere za jačanje državne granice sa Ukrajinom da bi zaustavili sve ilegalne prelaske granice, prenosi Itar Tas s.

Zapadne zemlje od početka ukrajinske krize zameraju Rusiji da se njihove oružane snage nalaze na teritoriji istočne Ukrajine, dok zvanična Moskva te tvrdnje negira.

S druge strane, za sve Ruse koji su u Ukrajini i žele da se evakuišu iz područja zahvaćenih sukobima, zvanična Moskva nudi pomoć i evakuaciju. 

Agencije

objavljeno: 07/06/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porošenko: Separatisti da polože oružje, Krim je ukrajinski!

Izvor: BKTV News, 07.Jun.2014

Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danas u govoru posle inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbedan povratak ruskih boraca kući.. . “Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.