Porošenko najavljuje osvetu, 100 za jednog

Izvor: RTS, 11.Jul.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko najavljuje osvetu, "100 za jednog"

Vlasti u Kijevu saopštile da je u raketnom napadu proruskih snaga kod Luganska poginulo najmanje 30 ukrajinskih vojnika. Bitka oko aerodroma u Donjecku. Ukrajinski predsednik najavio osvetu za žrtve kod Luganska.

18.13 - Ukrajinska avijacija napala kolonu vozila proruskih snaga kod Perevalska. Lokalni izvori tvrde da je tokom akcije oboren ukrajinski jurišni avion.  

16.30 - Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zapretio da će za svaki život >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukrajinskih vojnika "ekstremisti platiti desetinama i stotinama njihovih", da "nijedan terorista neće izbeći odgovornosti" i da će "svaki dobiti po zasluzi", prenosi Tanjug.

15.20 - Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da je u raketnom napadu kod Luganska poginulo 19, a ranjeno više od 90 vojnika. Istovremeno, ministarstvo unutrašnjih poslova je broj mrtvih procenilo na najmanje 30. 

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak rekao je na brifingu u Kijevu da su proruske snage otvorile jutros vatru iz višecevnog raketnog bacača "grad" u Sverdlovskom rejonu Luganske oblasti i da je poginulo 30, a moguće i više ukrajinskih vojnika, prenosi Tanjug pisanje agencije Interfaks-Ukrajina.

U Štabu za antiterorističku operaciju, međutim, nisu mogli da potvrde tačan broj poginulih, ali je vojska, u međuvremenu, saopštila da je ubijeno najmanje 19 vojnika, dok su 93 ranjena.

"Tamo su pozicije 24. Motorizovane brigade i još neke jedinice. Jedino što je, nažalost, poznato jeste da je broj naših žrtava na desetine i da je mnogo ranjenih", rečeno je agenciji Unian u tom štabu.

Ruskoj informativnoj agenciji (RIA) Novosti u štabu samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrđeno je da su ustanici pucali na kolonu ukrajinskih snaga kod Zelenopolja iz bacača "grad".

"Prema našim podacima, vatri je bila izložena 24. Motorizovana brigada iz Lavova. Tačan broj poginulih je nepoznat. Moguće je do dve, tri desetine. Kolona je uništena", rekao je toj agenciji neimenovani predstavnik ustanika, koji navode da se ta brigada kretala duž granice sa Rusijom kako bi opkolila teritoriju koju drže proruske snage.

Portparol Štaba za antiterorističku operaciju Vladislav Seleznjov najavio je za agenciju Unijan da će detalji biti poznati tokom dana i biti saopšteni "najverovatnije sa najvišeg nivoa".

"Broj žrtava se precizira", rekao je on.

Istovremeno, u toku je bitka ukrajinskih snaga i pobunjenika oko aerodroma u Donjecku. 

Rusija zatvorila tri granična prelaza sa Ukrajinom

Rusija je zatvorila tri velika granična prelaza zbog teških oružanih sukoba na ukrajinskoj strani, rekli su ruski zvaničnici.

Portparol federalnih bezbednosnih snaga u Rostovu Vasilij Malajev rekao je da su tri prelaza istočno od Donjecka privremeno zatvorena sinoć zbog sukoba na drugoj strani, prenele su ruske agencije.

Malajev je rekao za RIA Novosti da su službenici carine evakuisani sa graničnih prelaza dok je granična policija ostala na svojim položajima.

Ukrajina navodi da je povratila kontrolu nad jednim od graničnih prelaza koji su kontrolisali proruski pobunjenici.

Merkelova poručila Porošenku da "stane na loptu"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u telefonskom razgovoru poručila predsedniku Ukrajine Petru Porošenku da pazi na to da intenzitet aktivnosti protiv proruskih snaga i onih u cilju zaštite civila bude adekvatan, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

"Kancelarka je apelovala na predsednika Porošenka da obezbedi da legitimne aktivnosti protiv separatista budu na adekvatnom nivou", rekao je Zajbert, prenosi Rojters.

On je dodao kako su se Merkelova i Porošenko u sinoćnom telefonskom razgovoru složili da je neophodno što pre pokrenuti razgovore u okviru Kontakt grupe o mirovnom rešenju, kako bi počeo da se primenjuje Porošenkov mirovni plan i dogovor o prekidu vatre.

Porošenko je Merkelovu obavestio da je Ukrajina spremna za bilateralni prekid vatre na jugoistoku zemlje i informisao je o trenutnoj situaciji u regionima Donjeck i Lugansk, u kojima je na stotine ljudi poginulo od sredine aprila, prenele su ruske agencije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginulo trideset ukrajinskih vojnika

Izvor: Danas, 12.Jul.2014, 00:09

Ukrajinska vlada saopštila je juče da je u raketnom napadu proruskih snaga kod Luganska poginulo najmanje 30 vojnika. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zapretio je da će za svaki život ukrajinskih vojnika "ekstremisti platiti desetinama i stotinama njihovih", da "nijedan terorista neće izbeći...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.