Izvor: RTS, 10.Jul.2022, 06:10

Porastao broj žrtava raketnog napada u Donjecku, ukrajinski vojnici na obuci u Velikoj Britaniji

Sto trideset sedmi dan rata u Ukrajini. Borbe se vode na istoku i u centralnom delu zemlje. Zgrada u Donjecku se urušila nakon raketnog napada za koji Kijev optužuje Rusiju. Broj žrtava porastao na 15. Iz Moskve saopšteno da su uništeni hangari sa američkim haubicama. Ukrajinska vojska granatirala ruska komandna mesta i skladišta u Hersonskoj oblasti. Severni tok 1 od sutra neće raditi zbog remonta, Nemačka zabrinuta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će Rusija potpuno obustaviti isporuku gasa.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u Ukrajini uništen hangar sa američkim haubicama M-777.

U Dnjepropetrovskoj oblasti, kako se dodaje, razbijen je privremeni položaj ukrajinskog bataljona "Tornado".
Načelnik Luganske regionalne administracije Sergij Gajdaj izjavio je da ruske snage nastavljaju ofanzivu zapadno od Lisičanska.
Kaže da Rusi pokušavaju da dođu do administrativne granice sa Donjeckom oblašću i da su postigli manje uspehe.
Ujedinjene nacije su saopštile da ukrajinske oružane snage snose veliki, a možda i jednak udeo krivice za napad koji se dogodio na starački dom u Lugansku, gde su desetine starijih i pacijenata sa invaliditetom bile zarobljene bez vode i struje.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je ambasadora u Nemačkoj kao i još drugih najviših diplomata u još četiri države, bez navođenja konkretnih razloga.
Svet je i dalje podeljen oko rata u Ukrajini, pa je ministarski sastanak G20 u Indoneziji završen bez zajedničkog stava o sukobu i plana za rešavanje globalne krize hrane i energenata.
Ruski ministar Sergej Lavrov ranije je napustio sastanak, osudivši Zapad za "bezumnu" rusofobiju, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken nije krio nezadovoljstvo zbog podrške Pekinga Moskvi.
"Ne verujem u reči Pekinga da je neutralan u ukrajinskom sukobu. Teško je biti neutralan u sukobu u kojem je jasno ko je agresor, ali čak i da je moguće, ne verujem da se Kina ponaša kao neutralna", naveo je Blinken.
Blinkenov kineski kolega Vang Ji nazvao je Sjedinjene Države krivcem za pad u međusobnim odnosima, dodavši da Vašington pati od kinofobije. Peking je ponovo osudio zapadne sankcije Rusiji, i optužio Ameriku i NATO za ukrajinsku krizu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.