Ponovo prekršeno primirje u Ukrajini, granatiran Donjeck

Izvor: Politika, 07.Sep.2014, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo prekršeno primirje u Ukrajini, granatiran Donjeck

DONJECK – Severno od Donjecka, najvećeg grada na istoku Ukrajine, jutros se čuje artiljerijska paljba, može se videti i veliki crni oblak dima, prenosi Rojters navode svedoka.

To predstavlja novo kršenje prekida vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, koji je na snazi tek 40 sati, a već je jednom prekršen kasno sinoć, kad se artiljerijska vatra čula i u Marijupolju, gradu sa oko pola miliona stanovnika na Azovskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << moru nedaleko od granice sa Rusijom.

Kako navodi Rojters, granate koje danas padaju na Donjeck stižu sa područja u blizini aerodroma, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, iako je sam grad u rukama proruskih snaga.

Pripadnici proruskih snaga su izveštaču britanske agencije rekli da je aerodrom sada prazan i da se vode borbe za kontrolu nad obližnjom vojnom bazom.

Sinoć je u Marijupolju došlo do prvog ozbiljnog kršenja primirja, kojeg su 5. septembra u Minsku potpisali predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Izveštač Rojtersa video je industrijsku halu, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području u granicama Marijupolja, ali nema navoda o evenutalnim ljudskim žrtvama.

Istok Ukrajine: Pala prva žrtva od početka primirja

MARIJUPOLJ – Jedna žena poginula je u sukobima koji su tokom noći ponovo izbili u ukrajinskoj luci Marijupolju, saopštile su danas lokalne vlasti, što je prva žrtva sukoba otkad je pre dva dana na snagu stupio sporazum o prekidu vatre.

Još troje civila povređeno je kad su proruske snage otvorile vatru na kontrolnu tačku pod kontrolom ukrajinske vojske, na istočnom obodu grada, navodi se u saopštenju gradske uprave Marijupolja, a prenela je agencija AFP.

Produžena artiljerijska vatra čula se sinoć u istočnom delu Marijupolja, javila je agencija Rojters, navodeći to kao prvo kršenje primirja potpisanog pre samo dva dana. Izveštač britanske agencije video je industrijsku halu, kamion i benzinsku stanicu u plamenu u području u granicama Marijupolja, grada od oko 500.000 stanovnika na Azovskom moru nedaleko od granice s Rusijom.

Tanjug

objavljeno: 07.09.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.