Poljska želi teritorije Ukrajine, ne njeno stupanje u NATO

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 20:27

"Poljska želi teritorije Ukrajine, ne njeno stupanje u NATO"

Poljska želi da dobije zapadne teritorije Ukrajine, a ne njeno stupanje u NATO, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Zašto NATO ne uključuje Ukrajinu u svoje redove? Zapadni deo Ukrajine, sa stanovišta Poljske, treba da pripadne Poljskoj. I ta tema za Poljsku, kao članicu NATO-a, tek počinje da se otvara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << I stoga, sa neformiranim granicama u tom smislu, Ukrajina nije potrebna NATO-u. Očigledna je želja poljskih političara da uzmu zapadni deo Ukrajine, oni o tome govore i naglas. To vam je jedna od opcija zašto je ne uključuju u NATO“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju "Al džazira“.

Prema njenim rečima, ako Ukrajina bude uključena u NATO, onda će i sama Alijansa morati da prizna njene granice.

"I, na primer, sa stanovišta Poljske, to uopšte nije interesantno da se radi, jer oni imaju svoje stavove o zapadnom delu Ukrajine“, dodala je Zaharova.

Samit NATO-a održava se 11. i 12. jula i na njemu prisustvuju lideri svih zemalja Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Ukrajina na samitu neće postati članica NATO-a, ali će dobiti "pozitivan signal u vezi sa pitanjem svog daljeg puta ka članstvu“.

Na samit je u Vilnjus stigao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji bi trebalo i da se obrati učesnicima oko 17 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.