Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 16:45

Poljska predložila 11. set sankcija Rusiji, uključuje naftu i dijamante

Poljska je ovog meseca predstavila predlog novog seta sankcija Rusiji zbo rata protiv Ukrajine, koji uključuje i zabranu uvoza nafte i dijamanata zemljama članicama EU, preneo je danas Rojters, pozivajući se na dokument u koji je ta agencija imala uvid.

Navodi se da je set sankcija dostavljen Evropskoj komisiji, izvršnom telu EU, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi za uvođenje novog, 11. paketa sankcija moralo da glasa svih 27 zemalja članica EU.

Blok je već uveo deset setova sankcija protiv Rusije od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je rekla da će se 11. paket fokusirati na borbu protiv zaobilaženja postojećih ograničenja, posebno za rezervne delove i opremu koju Rusija raspoređuje na bojnom polju protiv Ukrajine.

Ukoliko predlog Varšave bude usvojen, on će pre svega biti usmeren da zaustavi uvoz ruske nafte preko severnog kraka naftovoda Družba, koji ide ka Nemačkoj, ali bi takođe bio okončan i uvoz ruskih dijamanata i prirodnog gasa, uključujući i tečni naftni gas, kao i saradnju u oblasti nuklearne energije sa zemljama članicama EU.

Nemačka i Litvanija se takođe zalažu za sankcije u oblasti nuklearne energije, uz blage mere za zemlje poput Mađarske i Francuske, koje trguju sa Rusijom u toj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.