Pobunjenici nisu mogli sami sebe da napadnu

Izvor: B92, 04.Jun.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pobunjenici nisu mogli sami sebe da napadnu"

Novi ratni talas u istočnoj Ukrajini su isprovocirale ukrajinske snage bezbednosti, pred predstojeći samit EU, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je naveo da je Kijev prekršio dogovore iz Minska i da očekuje da se uskoro oglasi i reaguje OEBS, koji ima svoju posmatračku misiju u ratnoj zoni.

“Kršenja primrija su očigledna, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je već rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je na predstavnicima OEBS da daju zaključke i da jasno kažu ko je odgovoran za nove sukobe“, istakao je Peskov.

Prema njegovim rečima, vlasti u Kijevu su odgovorne za eskalaciju krize na istoku Ukrajine.

“Donbas je raketiran. To nisu mogle da urade pobunjeničke snage. Ne mogu oni da napadnu sopstvenu teritoriju“, dodao je Peskov.

On je rekao i da Moskva misli da je vreme za nove sukobe dobro isplanirano pred predstojeći samit država članica Evropske unije koji će se održati u Briselu 25. i 26. juna.

“Da, tako je, Kijev je u prošlosti podgrevao tenzije pred velike međunarodne skupove. Ovo je i sada slučaj, tako da smo veoma zabrinuti u vezi sa mogućim ponavljanjem takvih aktivnosti“, zaključio je Peskov.

Na dnevnom redu samita će biti i tema sankcija prema Rusiji, koje su zemlje EU uvele tvrdeći da zvanična Moskva podržava proruske pobunjenike, materijalno, logistički i vojno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.