Plenković: O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće Sabor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2022, 12:01

Plenković: O učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika odlučivaće Sabor

Nakon što je predsednik Zoran Milanović odbio da razmatra zahtev ministra odbrane o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM), Vlada Hrvatske danas je odlučila da predlog o tome uputi parlamentu na odlučivanje.

Na otvorenom delu sednice vlade premijer Andrej Plenković je naveo tri načina na koja bi Hrvatska mogla da pomogne Ukrajini po ovom pitanju.

"Da naši oficiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budu u komandnim strukturama ove misije, da hrvatski vojnici budu deo onih vojski unutar EU koje će biti spremne da obučavaju ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Dodao je da u saboru očekuje zanimljivu političku raspravu.

"Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini", rekao je hrvatski premijer, preneli su hrvatski mediji.

Misija EUMAM trajaće dve godine i provodiće se na teritoriji država članica EU.

"Hrvatska bi učestvovanjem u ovoj misiji nastavila aktivan doprinos i potvrdila predanost u podršci zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i međunarodnoj sigurnosti. Učešćem hrvatske vojske u misiji za podršku Ukrajini, Hrvatska bi sa svojim iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinela obuci oružanih snaga Ukrajine", rekao je na sednici vlade ministar odbrane Mario Banožić.

Vlada predlaže da u misiji učestvuje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije i da u Hrvatsku može ući do 100 pripadnika ukrajinskih snaga uz mogućnost rotacije u 2022., 2023. i 2024. godini.

Predsednik Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant Oružanih snaga, odbio je da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU za pomoć Ukrajini.

Milanović tvrdi da to nije u skladu s Ustavom, kao i da ministar obrane nije ovlašćen da traži negovu saglasnost za to pitanje.

Hrvatski predsednik je takođe zamerio to što su ministri spoljnih poslova i odbrane, Gordan Grlić Radman i Mairo Banožić u Briselu pristali na učešće hrvatskih vojnika u ovoj misiji, a da se prethodno o tome sa njim nisu konsultovali.

Nakon što je Milanović odbio da razmatra ovaj zahtev, ministar Banožić je rekao da ga to ne brine i da će o tome odlučiti sabor dvotrećinskom većinom.

Međutim, sudeći prema jučerašnjoj raspravi na ovu temu u hrvatskom parlamentu, saglasja nije bilo.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri načina na koja će Hrvatska pomagati Ukrajini; "Značajno bi doprineli"

Izvor: B92, 24.Nov.2022

Vlada je u četvrtak Hrvatskom saboru predala predlog o učešću hrvatske vojske u Evropskoj misiji za obuku ukrajinskih vojnika...U njemu je premijer Andrej Plenković naveo tri načina na koja će Hrvatska vojska pomoći Ukrajini...Vladin predlog o učešću pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske...

Nastavak na B92...

Milanović: Plenković krši Ustav i teroriše državu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2022

Hrvatski predsednik Zoran Milanović ocenio je danas kao, kako je naveo, "lični teror i maltretiranje" od premijera Andreja Plenkovića upućivanje vladinog predloga parlamentu o učešću Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika. "Ovo je lični teror i maltretiranje od Plenkovića, njegova želja da progura...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.