Pirati traže otkup za ukrajinski brod: 35 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirati traže otkup za ukrajinski brod: 35 miliona dolara

NAJROBI - Somalijski pirati tražili su danas otkup od 35 miliona dolara za oteti ukrajinski brod, koji je prevozio 33 tenka i drugu vojnu opremu u Keniju, rekao je jedan pomorski oficir.

"Razbojnici traže 35 miliona dolara da bi oslobodili brod MV Fajna i njegovu posadu", rekao je Endrju Mvangura iz Programa pomoći južnoafričkim moreplovcima.

Kenijska vojska je saopštila da još uvek nije uspostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontakt sa somalijskim piratima koji drže brod, prenose lokalni mediji.

Među 21 članom posade nalazi se 17 Ukrajinaca, Rusa i Litvanaca.

Ukrajinski brod, koji je plovio pod zastavom Belizea, prevozio je 33 tenka tipa T-72, kao i ispaljivače granata i municiju za Keniju.

Ovo je veoma značajan plen za Somaliju, gde se islamski pobunjenici skoro dve godine bore protiv vlade i njenog etiopskog vojnog saveznika.

Kenijski mediji su preneli da su pirati upozorili da će sprečiti svaki spasilački pokušaj.

Mvangura je potvrdio da su pirati danas oslobodili malezijski hemijski tanker - Bunga Melati 5, pošto je plaćen traženi otkup od dva miliona dolara.

"Otkup je isporučila malezijska mornarica, koja se nalazila u toj oblasti", rekao je on i dodao da je kasno sinoć oslobođen i jedan japanski brod.

Pirati su ove godine zarobili više od 30 brodova duž obala Somalije, što je vode te zemlje učinilo najopasnijima na svetu. Delovanje pirata u toj oblasti, takođe, je ogromna pretnja svetski važnoj trazitnoj ruti između Evrope i Azije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.