PORUKA IZ VILJNUSA: Oglasio se premijer Rama: Zapadni Balkan nije bezbednosni problem poput Ukrajine ALI...

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2023, 19:10

PORUKA IZ VILJNUSA: Oglasio se premijer Rama: "Zapadni Balkan nije bezbednosni problem poput Ukrajine ALI..."

Rama je izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

Bezbednosni problem Zapadnog Balkana možda nije veliki u istoj meri kao problem Ukrajine, ali nije ni mali da bi bio tretiran kao nevažan, poručio je danas premijer Albanije Edi Rama u Viljnusu, gde je u toku Samit NATO, preneo je Albanijan post.

Rama je, u razgovoru sa ekspertom Evropskog centra Atlantskog saveta Rejčel Rico izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Teši me činjenica da se predsednik SAD Džozef Bajden u svom govoru pred Savetom dotakao ove tačke, jer bezbednosni problem Zapadnog Balkana danas možda nije veliki u istoj meri kao problem Ukrajine, ali nije ni mali da bi ga tretirali kao nevažan - kazao je Rama.

Prema njegovim rečima, ono što se dešava je "zaista uznemirujuće", posebno u poslednje vreme, kada je, kaže - sever Kosova postao žarište gde opasnost od sukoba postaje sve vidljivija.

- Dok se dijalog koji vodi EU tiče dve strane, Beograda i Prištine, postoji treća strana koja se odnosi na stvaranje ekstremnih grupa na severu Kosova - tvrdi Rama.

Rama je ranije rekao da je sasvim prirodno da Albanija više ulaže u odbranu, kao direktna posledica onoga što se dešava u Ukrajini.

- Mislim da postoji namera da se nastavi pružanje podrške Ukrajini bez kolebanja, a čini se da su svi opredijeljeni da više ulažu u odbranu, što je takođe direktan efekat onoga što se dešava u Ukrajini.

Za nas je to vrlo prirodno, jer smo na teži način naučili vrednosti kao što su sloboda i demokratija u životu jedne zemlje. Bili smo uskraćeni za njih toliko godina i to na najbrutalniji način koji je ikada viđen u komunističkoj imperiji - rekao je Rama, podseća Albanijan post.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Rama: Zapadni Balkan nije bezbednosni problem poput Ukrajine, ali nije nevažan

Izvor: Blic, 11.Jul.2023

Bezbednosni problem Zapadnog Balkana možda nije veliki u istoj meri kao problem Ukrajine, ali nije ni mali da bi bio tretiran kao nevažan, poručio je danas premijer Albanije Edi Rama u Viljnusu, gde je u toku Samit NATO, preneo je Albanijan post.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.