POROŠENKO REŠIO DA TERA INAT PUTINU: Neargumentovano negirao tezu ruskog predsednika o poreklu Ukrajinaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 17:19

POROŠENKO REŠIO DA TERA INAT PUTINU: Neargumentovano negirao tezu ruskog predsednika o poreklu Ukrajinaca

Bivši ukrajinski predsednik izneo svoje mišljenje

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko objavio je u poljskom listu "Gazeta viboršča" odgovor na članak Vladimira Putina o jedinstvu Rusa i Ukrajinaca.

Prema Porošenkovim rečima, njegov narod nema problema sa sopstvenim identitetom.

-Mi smo ukrajinska politička nacija, čiji su ravnopravni članovi građani različitog etničkog porekla, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << različitih vera i jezičkih zajednica - objasnio je on.

Bivši šef države smatra da Ukrajinci imaju sopstveno istorijsko iskustvo, jezik i političku kulturu, kao i "osećaj pripadnosti evropskoj civilizaciji".

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio članak "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca". U njemu je ruski lider nazvao zid koji je podignut između Rusa i Ukrajinaca velikom katastrofom i naglasio da je pravi suverenitet Ukrajine moguć samo u partnerstvu sa susednom zemljom.

Kasnije je aktuelni ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, čestitajući građanima Dan pokrštavanja Kijevske Rusije, savetovao "rođake i veoma udaljenu rodbinu" da ne zadiru u nasleđe ove drevne države.

Kijevsku Rusiju nazvao je majkom ukrajinske istorije, a samu zemlju – "naslednicom jedne od najmoćnijih država srednjovekovne Evrope". Prema rečima ukrajinskog predsednika, 24 oblasti Ukrajine i Krima su "rođena deca i naslednici drevne države".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.