PONOVO OŠTRE REČI LAVROVA Vreme je za suprotstavljanje ucenama Zapada, a o ratu u Ukrajini rekao je samo ovo

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2023, 08:52

PONOVO OŠTRE REČI LAVROVA Vreme je za suprotstavljanje "ucenama" Zapada, a o ratu u Ukrajini rekao je samo ovo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u Venecueli najavio je nove poteze, a i pričao o ratu u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, na turneji po Latinskoj Americi, rekao je u utorak u Karakasu, u Venecueli, da je neophodno "udružiti snage" za suprotstavljanje "ucenama" Zapada.

- Neophodno je udružiti snage da bismo se suprotstavili pokušajima ucene i ilegalnom jednostranom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pritisku sa Zapada - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim venecuelanskim kolegom Ivanom Gilom, govoreći o "multipolarnom svetu".

Posle Brazila, Venecuela je drugi deo turneje Lavrova po Latinskoj Americi, a potom ide i na Kubu i u Nikaragvu.

- Venecuela, Kuba i Nikaragva su zemlje koje biraju svoj put - rekao je on. Te tri zemlje imaju vlade inspirisane socijalizmom i hronično loše odnose sa Sjedinjenim Državama.

Ruski ministar se osvrnuo i na rat u Ukrajini, rekavši: "Situaciju u Ukrajini i druge konflikte u svetu rešavaćemo principima Povelje Ujedinjenih nacija o suverenoj pravičnosti država, na principu nedeljivosti bezbednosti".

- Naš zadatak je da obezbedimo da se Povelja UN primenjuje u potpunosti i da se pravo na samoopredeljenje ne guši kada Zapadu odgovara - dodao je on.

Venecuela koja je bila ključni ruski saveznik iz vremena predsednika Uga Čavesa (1999-2013), više puta je izražavala podršku Rusiji i Vladimiru Putinu pre i posle početka rata u Ukrajini.

Rusija je posebno pomogla Venecueli da zaobiđe sankcije koje su joj uvele Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Rusija se takođe suočava sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država otkako je napala Ukrajinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kineski šef odbrane obećao unapređenje veza s Rusijom

Izvor: VOA, 19.Apr.2023

Kineski šef odbrane obećao je u utorak da će vojnu saradnju sa Moskvom podići na novi nivo, što je izjava koja odražava sve bliskije veze Rusije i Kine usred borbi u Ukrajini. Kineski ministar odbrane general Li Šangfu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom nakon što je u nedelju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.