Otkriven novi cilj ruske vojske; Okupljaju se...

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 17:44

Otkriven novi cilj ruske vojske; "Okupljaju se..."

Ruske snage napadaju područje oko sela Robotine na jugu Ukrajine, kažu vojni zvaničnici.

Ovo je područje koje je Ukrajina vratila tokom kontraofanzive prošlog leta.

Ukrajinska vojska tvrdi da je četiri dana zaredom uspela da odbije ruske napade oklopnim vozilima.

Dostupne mape bojnog polja, koje su sastavile i analizirale nezavisne grupe, ukazuju na to da je Rusija zauzela malo područje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapadno i južno od Robotina, piše Njujork tajms.

Institut za istraživanje rata, istraživačka grupa iz Vašingtona, tvrdi da su Rusi stigli do zapadne ivice sela.

"Obratite pažnju na Robotine", rekao je Dmitro Likovij, portparol ukrajinske vojske. "Izgleda da Rusi nameravaju da zauzmu ovo mesto", primetio je on.

Rusi su prošle nedelje osvojili Avdejevku, koja se nalazi oko 160 kilometara istočno od Robotina. Oni su takođe napali ukrajinsku teritoriju na istočnoj obali Dnjepra, nekih 210 kilometara zapadno.

Analitičari tvrde da Rusi namerno napadaju sa više strana kako bi sprečili Ukrajince da se povuku i zamene iscrpljene vojnike. Takođe, Ukrajinci ostaju bez municije, što Rusi mogu da iskoriste.

Sergej Kuzan, predsednik ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju, nevladine istraživačke grupe, rekao je da će Rusi "uzeti Robotine po svaku cenu". On tvrdi da su oko sela okupili na desetine hiljada vojnika.

Selo je okruženo ruskim vojnicima sa tri strane. Kuzan smatra da će trupe, koje su se povukle iz Avdejevke, sada braniti teritoriju oko Robotina.

Na snimcima sa bojnog polja, koji su se pojavili na društvenim mrežama, vidi se kako dronovi udaraju u ukrajinske rovove iskopane oko sela.

Rusi su selo već zauzeli početkom rata, nakon čega su ga Ukrajinci u kontraofanzivi oslobodili, pa je pitanje u kakvom je sada stanju.

Predsednik Zelenski rekao je večeras da je situacija "veoma teška na nekoliko mesta na ratištu, gde su Rusi prikupili maksimalan broj vojnika". On je dodao da Rusija koristi prednost odlaganja slanja pomoći Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.