Ostavka ministra Tučića moralan čin

Izvor: Cafe.ba, 23.Jan.2015, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka ministra Tučića moralan čin

SARAJEVO - Rusija veoma cijeni potez ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu, u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirnovni proces, izjavio je danas Srni u Sarajevu ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Ivancov je naglasio da je pitanje izvoza naoružanja i municije kompleksno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << te da se njegova zemlja ne protivi legalnom izvozu  koji je regulisan čitavim nizom pravila, sporazuma i dogovora.

"U ovom konkretnom slučaju riječ je o izvozu municije u područje u kojem je u toku  oružani sukob. Prema kriterijumima Evropske unije iz 2008. godine koji propisuju uslove za nabavku oružja i municije zabranjeno je izvoziti u  regione u kojima traju oružani konflikti, jer se tako dodatno usložnjava situacija", rekao je ruski ambasador.

Ivancov je naveo i da je BiH potpisnik međunarodnog sporazuma kojim se izrzičito  zabranjuje izvoz naoružanja i municije ukoliko se ono upotrebljava protiv civilnog stanovništva.

"Lično smatram i da je nemoralan izvoz municije u Ukrajinu  u kojoj je juče granatom ubijeno 15 ljudi dok je  20 ranjeno", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na činjenicu da oni koji zagovaraju izvoz municije u Ukrajinu to pravdaju time da Ujedinjene nacije nisu uvele formalne sankcije, ambasador Ivancov je naglasio da to pitanje treba gledati kroz prizmu moralnosti i zdrave logike.

"Nabavka municije u ovom trenutku,  kada traju pregovori za mirno rješavanje situcije na jugoistoku Ukrajine,  samo može otežati situaciju", ocjenjuje  ambasador Ruske Federacije u BiH.

On je napomenuo da je o ovom pitanju razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH, ministrom inostranih poslova BiH, te da je istovremeno održan i razgovor ambasadora BiH u Moskvi u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Imamo odlične odnose sa BiH. Smatram da odluka o izvozu naoružanja nije u skladu sa duhom niti doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa", poručio je Ivancov.

Ruski ambasador se osvrnuo i na donaciju viškova municije Oružanih snaga BiH Iraku, naglašavajući da je u tom slučaju riječ o nabavci muncije regularnim snagama koje se bore protiv terorističkih organizacija kao što je "Islamska  država".

"U takvoj sitaciji oružje i municije idu u ruke onih koji imaju legalno pravo na njega. Ali, i tom slučaju treba voditi računa i provoditi striktne kontrole da se to oružje i municija ne bi našli u rukama terorista", naglašava  Ivanocv.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Boris Tučić saopštio je juče  da je osnovni razlog zašto je podnio ostavku na tu funkciju neslaganje sa postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Ostavka ministra Tučića moralan čin

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2015

SARAJEVO - Rusija veoma cijeni potez ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, koji je podnio ostavku da bi onemogućio izvoz municije u Ukrajinu, u svjetlu činjenice da bi realizacija takvog izvoza negativno uticala na mirnovni proces, izjavio je danas Srni u Sarajevu ambasador...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.