Oglasio se ukrajinski premijer: Ovo nam je potrebno za pobedu

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 11:21

Oglasio se ukrajinski premijer: Ovo nam je potrebno za pobedu

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da su njegovoj zemlji potrebne rakete dugog dometa i artiljerijska municija da bi zaustavila rusku invaziju.

Govoreći na konferenciji za novinare dan nakon konferencije u Tokiju posvećene rekonstrukciji Ukrajine, Šmihal je izrazio očekivanje da će američki paket pomoći koji je u zastoju u Kongresu ipak biti odobren, prenosi AP.

Prema njegovim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajina ima savremenu opremu, obučava vojnike i bori se po standardima NATO uz apsolutnu podršku evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, međutim ukrajinskim snagama na prvim linijama fronta potrebno je više raketa dugog dometa za protivvazdušnu odbranu od napada Rusije.

"Nažalost, Rusija sada ima prevlast u vazduhu što dovodi do posledica na frontu, ali moram da potvrdim da naši partneri ne odbijaju da Ukrajini isporučuju vojnu opremu", rekao je ukrajinski premijer.

Ipak, u mnogim zapadnim zemljama vojna podrška Ukrajini slabi zbog rastućih troškova tokom skoro dvogodišnjeg rata sa Rusijom. Sjedinjene Države su Ukrajini do sada dale oko 111 milijardi dolara pomoći uglavnom u oružju, ali i u opremi i humanitarnoj pomoći, ali procedura za usvajanje novog paketa pomoći od 95 milijardi dolara je zaustavljena u Predstavničkom domu Kongresa.

"Kada Ukrajina dobije borbene avione F-16 kasnije ove godine, uravnotežićemo situaciju na bojnom polju i biće nam mnogo lakše. Stalni nedostatak artiljerijskog i raketnog naoružanja dugog dometa glavna je opasnost za nas na ratišta", rekao je Šmihal.

U međuvremenu, Nacionalna garda SAD je saopštila da nastavlja sa obučavanjem ukrajinskih pilota za upravljanje američkim mlaznim avionima uprkos prestanku finansiranja vojne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.