Oglasio se Duh Bahmuta: Ubio sam ih 113; Meta su oficiri; Isceđeni smo

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 13:39

Oglasio se Duh Bahmuta: Ubio sam ih 113; Meta su oficiri; Isceđeni smo

Ukrajinski snajperista, čije je šifrovano ime Duh Bahmuta, tvrdi da je u poslednjih devet meseci likvidirao 113 ruskih vojnika.

On je komandant elitne jedinice ukrajinskih snajperista čiji je naziv "Duhovi iz Bahmuta", po gradu u kome se vodila jedna od najkrvavijih bitaka od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Ovaj snajperista tvrdi da je njegova jedinica od početka rata likvidirala ukupno 558 ruskih vojnika. Uz to, Duh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bahmuta ima potvrđen pogodak sa udaljenosti od 2,4 kilometra, što je tri puta veća udaljenost od visine Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu.

“Glavna meta naše jedinice su ruski oficiri. Naša jedinica ide uvek tamo gde je najteže. Mi smo prethodnica u ofanzivi. Kada se planira napad ili kontranapad, naš zadatak je da idemo prvi i čistimo teren”, rekao je Duh Bahmuta za Insajder, a prenosi Dejli mejl.

Navodi se da on i njegovi saborci ponekad čekaju i po 16 sati svoju metu na položaju, koji mora da bude dobro kamufliran, pošto im od toga zavisi život.

Glavno oružje jedinice "Duhovi iz Bahmuta" su američke snajperske puške tipa "amerikan beret M107A1", dok se kao sekundarno oružje koristi ukrajinsko naoružanje.

Efektivan domet ove američke snajperske puške je 1,7 kilometara, a maksimalan domet je četiri kilometra.

Ubistva koja je izvršio odred, koji je dobio ime po svom komandantu, elektronski se snimaju pomoću nišana s njihovih pušaka.

Snajperista često po izvršenom zadatku ostaje satima na položaju kako ne bi bio otkriven, navodi i dodaje da je ovaj smrtonosni posao naporan i da mentalno utiče na ljude.

“Nije tako romantično biti snajperista kao u američkim filmovima, niti je glamurozno. Veći deo našeg posla jeste preživljavanje. Učimo proračune, matematiku, kako da se kamufliramo i učimo o okruženju. Možete da ostvarite savršeni pogodak, ali ako ne preživite, onda nema nikakve koristi. Mi smo angažovani 24 sata dnevno, nema razlike danju ili noću i nema vikenda. Potpuno smo iscrpljeni i isceđeni, a kada se vratimo s misije, počinje potpuni haos i pokušavamo da zadržimo stepen normalnosti”, kaže Duh Bahmuta.

Dejli mejl prenosii da su, pre nego što su poslati u Bahmut, pripadnici ove jedinice prošli desetomesečnu obuku.

Duh Bahmuta navodi da je i on prošao obuku s američkim, britanskim, kanadskim i litvanskim instruktorima još 2016. U vojsku se prijavio 2014, kada je Rusija anektirala Krim, a prema njegovim tvrdnjama, proveo je 12 dana u bolnici kada da ga je u nogu pogodio šrapnel mine koja je eksplodirala pored njega, preneo je Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.