Odlazi prvi čovek američke vojske

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 19:08

Odlazi prvi čovek američke vojske

General Mark Mili napustio je danas svoj položaj šefa Združenog štaba američkih snaga nakon mandata obeleženog brojnim krizama u inostranstvu, ali i SAD.

Na njegovo mesto doći će Čarls "Si Kju" Braun, aktuelni šef vazduhoplovnih snaga.

Nakon Kolina Pauela 90-ih godina, biće drugi Afroamerikanac koji će zauzeti najviše mesto najmoćnije vojske na svetu.

Otkad je preuzeo funkciju u novembru 2019, događale su se kriza za krizom, bez prestanka, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nedavno za AFP. Uz bok ministra Lojda Ostina, Mili je organizovao američku vojnu pomoć Ukrajini nakon ruske invazije, navodi Hina.

Njegov mandat obeležio je i američki debakl u Kabulu, kada su u avgustu 2021. talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom i njegovim glavnim gradom na kraju dvadesetogodišnjeg rata koji je čak i sam Mili opisao kao "strateški neuspeh", prensoi Index.

General Mili takođe je izrazio žaljenje što je bio prisutan uz Donalda Trampa kada je bivši predsednik SAD rasterao demonstracije pokreta "Životi crnaca su važni" ispred Bele kuće.

Njegov naslednik, Si Kju Braun, iskusni je pilot s 3.000 sati leta, od kojih 130 borbenih. Bio je zapovednik američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku i na Pacifiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.