OGLASILI SE RUSI POVODOM ISTRAGE O AVIONU: Neosnovane optužbe, zapad preuranjeno okrivljuje Iran (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGLASILI SE RUSI POVODOM ISTRAGE O AVIONU: Neosnovane optužbe, zapad preuranjeno okrivljuje Iran (VIDEO)

Iran je pozovao Ukrajinu da uzme učešće u istrazi.

Rusija smatra da su navodi da je Iran oborio ukrajinski putnički avion neosnovani i optužuje zapad da preuranjeno okrivljuje Teheran za avionsku nesreću, u kojoj je u sredu poginulo svih 176 putnika i članova posade.

Vladimir Dzabarov, poslanik Gornjeg doma ruskog parlamenta, poručio je da svi moraju biti vrlo oprezni kada iznose zaključke o fatalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << događaju u Teheranu.

- Zašto bi to uradili ako znaju da su sami oborili avion - upitao je Dzabarov, prenosi AP.

Poslanik ruske Dume Leonid Slatski smatra da bi zaključci o padu aviona mogli biti politički motivisani.

- Potrebne su nam činjenice i čvrsti dokazi, pre nego nejasne reference na obaveštajne podatke. Do sada je sve to bilo neutemeljeno - poručio je on.

Američki, kanadski i britanski zvaničnici navode da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade, uz pretpostavku da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.