OBARA UKRAJINSKE DRONOVE KAO OD ŠALE: Rusi upotrebili moćnu pušku, elektromagnetnim impulsima neutrališe neprijateljske letelice (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2022, 16:20

OBARA UKRAJINSKE DRONOVE KAO OD ŠALE: Rusi upotrebili moćnu pušku, elektromagnetnim impulsima neutrališe neprijateljske letelice (VIDEO)

Ruska novinska agencija TASS piše da je, prema rečima njenog izvora iz oružanih snaga Ruske Federacije, u vojnim operacijama u Ukrajini prvi put upotrebljen najnoviji kompleks protiv bespilotnih letelica Stupor.

BulgarianMilitari.com podseća da je kompleks prvi put predstavljen 2017. godine na međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija-2017".

Stupor je puška koji šalje elektromagnetne impulse >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neprijateljskom UAV-u, koji bi trebalo da uguše kontrolni kanal drona. Ovo prekida vezu između operatera i UAV-a. Kada se veza prekine, dron prelazi u nekontrolisani let, koji se završava padom. Osim što potiskuje kontrolni kanal, Stupor to čini i sa video kamerama ili optoelektronskim uređajima. Elektromagnetna puška Stupor radi na dometu od 2 km, prenosi sajt.

Upotreba elektromagnetne puške Stupor je prva zvanično dokumentovana činjenica sa ruske strane. Do sada nije bilo potvrde ili informacija da ruska vojska koristi takvo oružje, oslanjajući se prvenstveno na različite odbrambene sisteme protivraketnih raketa zemlja-vazduh za borbu protiv bespilotnih letelica.

Izvor TASS-a kaže da je korišćenje Stupora lako i veruje da je puška efikasna na bojnom polju. Izvor TASS-a je takođe rekao da se Stupor trenutno koristi u borbama u zapadnom delu Donjecke Narodne Republike.

Ukrajina takođe koristi slične elektromagnetne puške. BulgarianMilitari.com je već pisao da oružane jedinice ukrajinske vojske koriste KVS G-6, koji je ukrajinske proizvodnje. Prema karakteristikama puške, ukrajinski model ima veći domet od ruskog analoga - 3,5 km i može raditi neprekidno do 30 minuta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Stupor" neutrališe dronove

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2022, 08:10

Ruska protivdronovska puška "stupor" efikasno obara neprijateljske dronove u Ukrajini, tvrde izvori iz ruske vojske.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.