Izvor: Luftika.rs, 02.Mar.2022, 18:51

Novosađani u velikoj akciji prikupljanja pomoći za Ukrajince

U Ukrajinskom kulturnom centru – Kobzar u Novom Sadu je počela akcija prikupljanja humanitarne pomoći za ukrajinski narod. Pomoć neprestano stiže u prostorije Ukrajinskog kulturnog centra, a osim hrane i odeće, građani nude i smeštaj za izbeglice koje stižu iz ratom zahvaćenih područja.
Kako je za naš portal naveo Miroslav Kalenjuk predsednik Ukrajinskog kulturnog centra u Novom Sadu Komeserijat za izbeglice i migracije ima spremne kapacitete za urgentan prihvat izbeglica iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Ukrajine, ukoliko to bude potrebno. Ono što je najvažnije jeste da se izbegla lica iz Ukrajine jave odmah na granici policiji koja će ih usmeriti u Komeserijat za izbeglice a ne da ulaze u zemlju i traže smeštaj.
– Dosta građana javlja i nudi smeštaj i to je jako dobro, ali ono što je najsigurnija i prva adresa za izbegla lica je svakako Komesarijat jer niko ne može da garantuje koliko će privatni smeštaj biti dostupan – navodi Kalenjuk.
Građani u grupama ili pojedinačno mogu da donese pakete u prostorije Ukrajinskog kulturnog centra , a ostatak pomoći dopremiće volonteri koji će obilaziti sve one koji nisu bili u mogućnosti da sami donesu.
– Reakcije su fantastične. Srbi su se, posebno mogu govoriti o većinskom srpskom narodu, odazvali u jako velikom broju, i od prijavljenih, oko 80 odsto je iz srpskog naroda, ostalo je iz drugih nacionalnih manjina. Kada vas nazovu, znamo kako je nama bilo, želimo da pomognemo, kratko u nekoliko reči se to izgovara, i daju svako ko šta ima. Neko nudi odeću, neko nudi hranu – kaže Miroslav.
– Novosađani su se po ko zna koji put pokazali kao veliki humanitarci, neprestano stižu paketi pomoći u vidu konzervirane hrane, garderobe, odeće,obuće. – kazao nam je Kalenjuk.
U ovom trenutku, Komesarijat ima slobodne kapacitete koji su u stanju pripravnosti i mogu u svakom trenutku da budu stavljeni u funkciju.
Kao i u ranijim trenucima krize Komesarijat će, zajedno sa ostalim državnim organima, međunarodnim organizacijama i partnerima, učiniti sve da prihvati one kojima je pomoć potrebna, u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije.
U Srbiji živi oko pet hiljada Ukrajinaca, a osim u Novom Sadu, pomoć je u ovom trenutku moguće dostaviti u Kuli, Vrbasu, Sremskoj Mitrovici i Inđiji.
Novi Sad i Vojvodina prikupljaju humanitarnu pomoć za narod Ukrajine
 
 
 
 
 

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.