Nova noćna mora za Ukrajince: Rusi šalju oklopljeni Bajkal na front VIDEO

Izvor: B92, 18.Dec.2023, 18:50

Nova noćna mora za Ukrajince: Rusi šalju oklopljeni "Bajkal" na front VIDEO

Ruska vojska se sprema da uskoro rasporedi svoj oklopni voz na linije fronta u Ukrajini.

Snimci podeljeni među kineskim medijskim platformama otkrivaju aktivnosti puka na obuci na ovom vojnom železničkom vozilu.

Izvori iz Kine javljaju da je ova obuka izvedena na bezbednoj udaljenosti od aktivnih borbenih zona.

U arsenalu ruske vojske nalaze se tri oklopna voza. Zovu se Volga, Jenisej i Bajkal. Među njima, Bajkal se može pohvaliti proširenom istorijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << servisa, dok su Volga i Jenisej debitovali tek 2022. godine, oko početka sukoba u Ukrajini.

Oklopni voz Bajkal aktivno učestvuje u onome što Rusija i njeni mediji nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Od početka sukoba, Bajkal je igrao aktivnu ulogu. Još u martu prošle godine zapadni mediji su počeli da izveštavaju o umešanosti voza u ruske vojne aktivnosti. Prvo viđenje registrovano je 9. marta 2022. godine, otprilike 25 km severno od Melitopolja, grada u Ukrajini.

Podaci prikupljeni iz različitih izvora sugerišu da se voz sastoji od dve dizel lokomotive i osam motornih automobila, sa dva oklopna vozila koja dosledno prate lokomotive. Vagoni koji se nalaze neposredno iza njih opremljeni su sa dva dvocevna automatska topa ZU-23 kalibra 23 milimetra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.