Nespremnost SAD da okončaju sukob u Ukrajini stoji iza govora o „formuli“ Zelenskog — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2023, 12:16

Nespremnost SAD da okončaju sukob u Ukrajini stoji iza govora o „formuli“ Zelenskog — Lavrov

Sjedinjene Države nisu voljne da okončaju ukrajinski sukob, zbog čega stalno govore o njegovom rešavanju na osnovu „formule” ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za časopis „International Affairs“.
Na pitanje o održivosti stava brojnih političara da je na Rusiji i SAD da se dogovore o načinu okončanja sukoba u Ukrajini, ruski najviši diplomata je istakao da „takva logika implicira da je Ukrajina američka marioneta, a sva pitanja treba rešavati sa Amerikancima“. „Problem je, međutim, u tome što SAD nemaju nameru da okončaju sukob. Kao što sam već rekao, njihov zvanično deklarisani cilj je da Rusiji nanesu „strateški poraz“ i da nas oslabe što je više moguće u vojnom, ekonomskom i političkom smislu. Zbog toga Vašington stalno govori da razgovore o rešavanju tog pitanja treba voditi samo pod uslovima Ukrajinaca, odnosno na osnovu ozloglašene „formule mira“ Volodimira Zelenskog“, naglasio je ministar spoljnih poslova. Lavrov je primetio da je to „besmislena kategorička pozicija”. „Ne može se očekivati da se složimo da će naši ključni bezbednosni interesi biti narušeni i da će Rusi i ljudi koji govore ruski na našim novim teritorijama i oblastima koje kontrolišu ukrajinske oružane snage nastaviti da se suočavaju sa samovoljom“, izjavio je Lavrov. „Još jedna stvar koju Zapad treba da shvati jeste da će Rusija svim sredstvima braniti svoj narod i svoje vitalne interese. Najbolje je da naši protivnici što pre shvate da konfrontacija sa Rusijom neće dovesti ni do čega i da pređu na civilizovanije usvajanje političkih i diplomatskih metoda kako bi se osigurala ravnoteža interesa“, dodao je on. Ruski ministar spoljnih poslova je takođe naglasio da je Moskva u decembru 2021. godine uložila „veoma ozbiljan napor“ da prenese svoju zabrinutost zapadnim prestonicama, uputivši im dva nacrta sporazuma koji se tiču bezbednosnih garancija sa SAD i mera za obezbeđenje bezbednosti sa državama članicama NATO. „Međutim, naša inicijativa je odmah arogantno odbijena. Umesto da se upuste u pregovore, oni su svoje napore usmerili na povećanje proizvodnje oružja i municije koja će biti isporučena Ukrajini, što je izazvalo dalju eskalaciju regionalnih tenzija“, zaključio je Lavrov.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija vidi nuklearno oružje kao jedini mogući odgovor na neke pretnje — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2023

 . Posedovanje nuklearnog oružja u kontekstu odvraćanja danas je jedini mogući odgovor na neke značajne spoljne pretnje po bezbednost Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za časopis „International Affairs“.. „Zaista, u poslednje vreme se mnogo...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.