Rusija vidi nuklearno oružje kao jedini mogući odgovor na neke pretnje — Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2023, 13:27

Rusija vidi nuklearno oružje kao jedini mogući odgovor na neke pretnje — Lavrov

 
Posedovanje nuklearnog oružja u kontekstu odvraćanja danas je jedini mogući odgovor na neke značajne spoljne pretnje po bezbednost Rusije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za časopis „International Affairs“.
„Zaista, u poslednje vreme se mnogo govorilo o ulozi nuklearnog oružja u spoljnoj politici Rusije. Želim da vas podsetim da su uslovi za njegovu moguću upotrebu sa naše strane navedeni u doktrinarnim dokumentima. Važno je razumeti ih: ruska državna politika u oblasti nuklearnog odvraćanja je isključivo defanzivna“, istakao je on, „usmerena je na održavanje potencijala nuklearnih snaga na minimalnom nivou neophodnom za garantovanu odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države, sprečavanje agresije na Rusiju i njene saveznike“. „U kontekstu odvraćanja, posedovanje nuklearnog oružja danas je jedini mogući odgovor na neke značajne spoljne pretnje bezbednosti naše zemlje“, istakao je visoki ruski diplomata. Lavrov je napomenuo da razvoj situacije u Ukrajini potvrđuje opravdanost zabrinutosti Rusije u ovoj oblasti. „Očigledno prekršivši princip nedeljivosti bezbednosti, NATO – organizacija koja se, da podsetim, proglasila nuklearnim savezom – kladio se na ’strateški poraz‘ Rusije. Našu iznuđenu reakciju da zaštitimo našu spoljnu bezbednosnu konturu iskoristio je „kolektivni Zapad“ kao izgovor za prelazak na žestoku konfrontaciju koristeći hibridni arsenal sredstava“, primetio je on. Prema rečima visokog ruskog diplomate, velika opasnost u vezi sa ukrajinskim sukobom je da eskalacijom situacije SAD i zemlje NATO-a rizikuju da se nađu u situaciji direktnog oružanog sukoba nuklearnih sila. „Smatramo da se takav razvoj događaja mora i može sprečiti. Zato moramo podsećati na postojanje visokih vojno-političkih rizika i slati otrežnjujuće signale našim protivnicima“, naglasio je Lavrov.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Za sada bez izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2023

Za sada nema izgleda za pregovore Rusije i Zapada o Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.