Nemci su pukli?

Izvor: B92, 27.Nov.2023, 12:42

Nemci su pukli?

Poslanik najveće nemačke opozicione partije CDU Johan Vadeful izjavio da nemačka vosjka može izdržati najviše dva dana u bitci.

Prema njegovim rečima, katastrofalno stanje Bundesvera ima dva razloga. S jedne strane, Nemačka nastavlja da isporučuje oružje Ukrajini, ali naručene zalihe sopstvene municije i oružja ne stižu do trupa.

"Čak i kada se radi o kupovini zamenske municije, Bundesver zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubi. U trenutnoj bezbednosno -političkoj situaciji neprihvatljivo je da 'nema naknade' za oružje isporučeno Ukrajini", kaže Vadeful.

S druge strane, restrukturiranje Bundesvera koje je planirala savezna vlada zapelo je u ranoj fazi. Vadeful kaže da vidi "velike najave", ali "male stvarne mere koje pridonose ratnoj sposobnosti za koju tvrdi sam ministar obrane."

"Vidim Bundesver koji još uvek sprovodi svoje procese nabavke jednako pažljivo, oprezno i ponekad - mislim, sa strahom kao što je to činio u poslednjih 20 godina", rekao je Vadeful.

On takođe sumnja da će Nemačka do 2025. moći da sastavi vsopstvenu borbeno spremnu diviziju za NATO, što je prvobitno bilo obećanje.

Podseća se da je za bolje stanje u nemačkoj vojsci trebalo da se pobrine posebni fond za Bundesver. Kancelar Olaf Šolc je sa 100 milijardi evra želeo da vojnike ponovno osposobi za vojnu službu.

Šolc je čak govorio i o "prekretnici" u martu 2022, podseća Klix-ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.