Izvor: RTS, 22.Feb.2022, 14:38

Nemačka "zamrzla" Severni tok 2

Nemački kancelar Olaf Šolc stavio je na čekanje certifikaciju gasovoda Severni tok 2, napravljenog da doprema ruski gas u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.
Najveći energetski projekat u Evropi, Severni tok 2, smišljen je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije pravo u Nemačku, čime bi se zaobišla tradicionalna tranzitna ruta kroz Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Projekat se suočava sa otporom unutar Evropske unije, od Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine, na osnovu toga što povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, uskraćuje ukrajinske tranzitne takse.
"U svetlu najnovijih dešavanja, moramo ponovo da procenimo situaciju, posebno u vezi sa Severnim tokom 2", rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa irskim kolegom i dodao da će ministarstvo ekonomije ponovo razmotriti proces certifikacije s obzirom na postupke Rusije.
Šolc je naveo da je zatražio od ministarstva ekonomije da preduzme korake kako bi se osiguralo da certifikacija ne može da se obavi u ovom trenutku.
"Nadležni resori ministarstva privrede će doneti novu procenu bezbednosti našeg snabdevanja u svetlu onoga što se promenilo poslednjih dana", rekao je Šolc.
Nemačka vlada je dugo govorila da je Severni tok 2 prvenstveno komercijalni projekat koji diverzifikuje snabdevanje energijom za Evropu. Polovina energetskih potreba najveće evropske ekonomija zavisi od Rusije, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev poručio Evropljanima: Uskoro ćete gas plaćati 2.000 evra

Izvor: RTS, 22.Feb.2022

Potpredsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije, bivši predsednik države i predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev poručio je Evropljanima da će uskoro plaćati 2.000 evra za 1.000 kubnih metara gasa. . "Nemački kancelar Olaf Šolc izdao je naredbu o zaustavljanju...

Nastavak na RTS...

Severni tok 2: Kakva je uloga gasovoda u ukrajinsko-ruskoj krizi

Izvor: Danas, 23.Feb.2022, 11:10

ReutersSeverni tok 2 izgrađen je za dovod gasa iz Rusije u Nemačku preko Baltičkog mora Gasovod Severni tok 2 može da isporuči dovoljno prirodnog gasa iz Rusije da zagreje 26 miliona domaćinstava u Evropi. Kad bi radio punim kapacitetom, mogao bi u velikoj meri da reši probleme sa nestašicom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.