Nemačka protiv Ukrajine u NATO: Plaše se da bi Putin mogao da potencijalno testira član 5

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 09:47

Nemačka protiv Ukrajine u NATO: Plaše se da bi Putin mogao da "potencijalno testira" član 5

Nemačka će insistirati na odlaganju ulaska Ukrajine u NATO zbog strahovanja da bi ovaj korak mogao da dovede alijansu u oružanu konfrontaciju sa Rusijom.

Ovo prenosi Telegraf, pozivajući se na izvor u bloku.

Kako navodi izvor lista, Berlin će na samitu NATO-a u Viljnusu 11-12. jula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvati saveznike da se fokusiraju na davanje bezbednosnih garancija Kijevu, a ne na predloge za pridruživanje bloku.

"Berlin okleva da ponudi (Ukrajini) odmah članstvo", rekao je izvor za Telegraf.

Prema njegovim rečima, Nemačka ne želi da ruski predsednik Vladimir Putin "potencijalno testira” član 5 Vašingtonskog sporazuma (prema ovom članu, kolektivna odbrana znači da će se napad na jednu od članica bloka smatrati napadom na sve članice).

List napominje da Nemačka deli strahove američkog predsednika Džozefa Bajdena. On je prethodnog dana rekao da se pristupanje Ukrajine NATO-u ne može realizovati pre okončanja vojnog sukoba sa Rusijom, a želeo bi da izbegne situaciju u kojoj bi ceo savez "bio u ratu” sa Moskvom. Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven takođe je rekao da SAD "ne žele da započnu Treći svetski rat" i da se "Ukrajina neće pridružiti NATO-u posle ovog samita".

Istovremeno, SAD su spremne da Ukrajini pruže garancije bezbednosti u izraelskom stilu, rekao je Bajden. Da Vašington može da ponudi Kijevu "izraelski model” ranije je objavio Vašington post.

Izrael nije član NATO-a, a SAD nisu u obavezi da mu pomognu u slučaju napada. Međutim, ova zemlja je decenijama glavni partner Vašingtona na Bliskom istoku i najveći primalac američke pomoći od Drugog svetskog rata.

Prema bilateralnim sporazumima, SAD moraju da pruže Izraelu vojnu pomoć u iznosu od 38 milijardi dolara od 2019. do 2028. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.