Nemačka poziva: Otvorite odbrambeni kišobran iznad Ukrajine

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 20:59

Nemačka poziva: "Otvorite odbrambeni kišobran" iznad Ukrajine

Iznad ukrajinske infrastrukture do zime treba formirati odbrambeni "kišobran" od sistema PVO.

Ovo je izjavila ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok u intervjuu za list "FAZ".

"Moja poseta trafostanici kod Kijeva još jednom je pokazala da je neophodno da se uoči hladne sezone zaštite energetski, toplotni i sistemi za vodosnabdevanje. Zato apelujem na nas i naše partnere: treba da otvorimo zimski odbrambeni kišobran protivvazdušne odbrane iznad kritično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važne ukrajinske infrastrukture", kazala je Berbok.

Ona je precizirala da Nemačka namerava do zime da isporuči Ukrajini dodatne sisteme PVO "iris-T" i da traži od svojih partnera da obezbede svoje PVO sisteme bar na ograničen period.

Berbok nije želela da odgovori na pitanje o zahtevima Kijeva da se isporuče rakete dugog dometa "taurus", ali je istakla da je neophodno da se "pre najave određenih stvari treba uveriti da će one funkcionisati", kao što je bilo u slučaju isporuka sistema PVO.

Podsećamo, šefica nemačke diplomatije juče je doputovala u nenajavljenu posetu Ukrajini. To je njena četvrta poseta Ukrajini od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.