Nemačka odobrila izvoz oružja od 4,6 milijardi evra – drugi po visini iznos u istoriji

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 12:55

Nemačka odobrila izvoz oružja od 4,6 milijardi evra – drugi po visini iznos u istoriji

Nemačke stranke koje od decembra 2021. čine vladajuću koaliciju su u svom sporazumu svojevremeno dogovorile da vlada strože kontroliše izvoz vojne opreme.

Međutim, od kako su došle na vlast dozvole za izvoz dostižu skoro rekordne sume. To svakako ima veze sa ruskom agresijom na Ukrajinu, ali to nije jedini razlog.

Nemačka vlada odobrila je u ovoj godini izvoz vojne opreme u iznosu od 4,6 milijardi evra, što je oko 12 odsto više nego u prvih šest meseci 2022. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Najveći uvoznik od 1. januara do 19. juna bila je Ukrajina, i za nju je odobren izvoz od 1,18 milijardi evra, prenosi dpa.

Nešto malo zaostaje Mađarska, sa 1,03 milijarde, pokazuje odgovor ministarstva privrede na poslaničko pitanje Sevim Dagdelen iz partije Levica, a koji je predočen agenciji dpa.

To znači da dozvole za izvoz namenskih proizvoda treću godinu zaredom ostaju na visokom nivou. Vladajuća koalicija izdala je 2022. dozvole za izvoz vojne opreme ukupne vrednosti 8,36 milijardi evra.

To je ujedno i drugi po visini iznos u istoriji, posle 2021. kada je veći deo godine na vlasti bio kabinet demohrišćanske kancelarke Angele Merkel i kada je suma bila 9,35 milijardi.

Sadašnja vladajuća koalicija je posle izborne pobede u sporazumu, na insistiranje Zelenih i SPD, postavila sebi za cilj da uvede strožu kontrolu te vrste izvoza. Zatim je sa početkom rata u Ukrajini došao zaokret u odbrambenoj politici.

Sam kancelar Olaf Šolc (Scholz) je 27. februara prošle godine u takozvanom govoru o razmeđi vremena suspendovao dotadašnju zabranu izvoza oružja u krizna žarišta, kako bi se pomoglo Ukrajini. Bio je to raskid sa deceniijskom nemačkom principijelnom politikom.

Od početka rata pa do kraja prošle godine, nemačka vlada je već dala zeleno svetlo za izvoz vojne opreme u Ukrajinu vredne 2,24 milijarde evra. U međuvremenu, zbir tih dozvola u slučaju Ukrajine isnosi 3,42 milijarde evra.

Među 10 najvećih destinacija nemačke namenske robe u ovoj je godini do sada sedam zemalja koje su članice Evropske unije, NATO, ili obe organizacije. Treće zemlje među prvih 10, koje ne pripadaju nijednom savezu su pored Ukrajine, Južna Koreja i Indija, potonja sa uvozom vrednim 108,4 miliona evra. U treće zemlje ukupno je odobren izvoz robe vredan 1,86 milijardi, od čega lavovski deo otpada na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.