Nema boljeg vremena za mirovne pregovore u Ukrajini nego sada – Mađarska

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 22:05

Nema boljeg vremena za mirovne pregovore u Ukrajini nego sada – Mađarska

Uslovi za pregovore o okončanju ukrajinskog sukoba samo će se pogoršavati, prognozirao je u petak u Budimpešti mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Dve strane, smatra on, ne bi bile u boljoj poziciji za razgovore nego sada.
Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Moskva je trenutno spremna da traži diplomatsko rešenje za krizu, dok Kijev i njegovi podržavaoci, uključujući SAD i NATO, još uvek odbijaju da uđu u takve razgovore. „Neće biti boljih uslova za mirovne pregovore od sadašnjih“, izjavio je Sijarto novinarima u petak posle sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom. „Jučerašnji uslovi su bili bolji od današnjih, a sutrašnji će biti lošiji od današnjih“, dodao je mađarski ministar. Budimpešta i dalje veruje da „ne postoji [vojno] rešenje“ za sukob, izjavio je Sijarto. Mađarska se pojavila kao jedan od najaktivnijih zagovornika rešenja konflikta koji je u toku pregovorima. Mađarski zvaničnici, uključujući Sijarta i premijera Viktora Orbana, više puta su pozivali na prekid vatre i mirovni sporazum u Ukrajini, i kritikovali su EU zbog slanja oružja Kijevu. Budimpešta je takođe bila nepokolebljiva da sankcije protiv Rusije više štete Evropi nego Moskvi. Orban je u junu za nemački tabloid Bild izjavio da je pobeda Ukrajine na bojnom polju „nemoguća“. Ove nedelje premijer je takođe izjavio da je Kijevu praktično „ponestalo snage“ i da je jedina stvar koja drži Ukrajinu „živom“ bila finansijska pomoć Zapada. Moskva je više puta signalizirala da je spremna za mirovne pregovore sa Ukrajinom. Moskva je takođe okrivila Kijev za nedostatak napretka u diplomatiji, pozivajući se na dekret koji je prošle godine potpisao predsednik Vladimir Zelenski i kojim se zabranjuju razgovori sve dok je ruski Putin na vlasti. Prošlog meseca ukrajinski lider je ponovio svoj stav da pregovori sa Moskvom mogu da počnu tek nakon što se ruske snage povuku sa svih ukrajinskih teritorija unutar njenih granica iz 1991. godine, uključujući Krim. Rusija je takve zahteve odbacila kao nerealne. Govoreći na samitu Rusija-Afrika u St. Putin je u petak u Sankt Peterburgu izjavio da je tekući sukob ukorenjen u pretnjama koje NATO predstavlja po bezbednost Rusije. Vašington i njegovi saveznici „odbacuju pregovore o pitanjima obezbeđivanja jednake bezbednosti“, dodao je on.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.