NEMAČKA RAZBESNELA RUSIJU! Evo kakvu odluku je doneo sud te zemlje u vezi Dana pobede 9. maja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 16:36

NEMAČKA RAZBESNELA RUSIJU! Evo kakvu odluku je doneo sud te zemlje u vezi Dana pobede 9. maja!

Rusija tu odluku smatra neprihvatljivom

Upravni sud u Berlinu ukinuo je ranije uvedenu zabranu isticanja ukrajinske zastave kod spomenika sovjetskim vojnicima 8. i 9. maja, saopštio je proukrajinski advokat Patrik Hajneman.

Međutim, zabrana za rusku i sovjetsku zastavu ostaje na snazi, a .

- Uspeli smo da dokažemo da je nezakonito to što je berlinska policija zabranila ukrajinsku zastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 8. i 9. maja - napisao je Hajneman na Tviteru.

Međutim, kod spomen obeležja sovjetskim vojnicima u nemačkoj prestonici biće zabranjeno isticanje ruske i sovjetske zastave.

- Odlučno ne prihvatamo odluku vlasti Berlina prema kojoj je 8. i 9. maja kod glavnih sovjetskih vojnih spomenika posetiocima zabranjeno da ističu rusku državnu zastavu, kao i simbole koji su neraskidivo povezani sa Danom pobede i oslobađanjem Nemačke i Evrope od nacizma, uključujući znamenje pobede, zastavu SSSR, georgijevsku lentu, elemente istorijske vojne uniforme, pa čak i pesme iz ratnih godina - saopštio je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

Kako je istakao, ruska strana smatra takav pristup „nemoralnim i neprihvatljivim“.

Zahtevamo potpuno ukidanje tih zabrana - ekao je Nečajev.

On je podsetio da je Sovjetski Savez platio mirno nebo životima 27 miliona svojih građana koji su poginuli na bojnom polju, koji su umrli od prekomernog prinudnog rada, gladi i bolesti, koji su streljani, spaljeni i mučeni do smrti tokom nacističkog rata za istrebljenje.

- Danas vidimo kako se u Evropi nacisti i njihovi sledbenici dižu u rang nacionalnih heroja. Diskredituje se podvig Crvene armije, skrnave se sovjetski vojni grobovi, uništavaju se i ruše spomen obeležja.

Istorija se falsifikuje u korist aktuelne političke situacije, pokušavaju se izjednačiti žrtve i dželati, pobednici i gubitnici.

Sa tim se nemoguće pomiriti.

Nacizmu se ne sme dati nijedna šansa za oživljavanje, između ostalog i u obliku rusofobije - poručio je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, stanovnici Nemačke, uključujući veterane Velikog otadžbinskog rata i ruske sunarodnike, treba da imaju priliku da dostojno, u skladu sa dugogodišnjim tradicijama, odaju počast i zahvalnost poginulim vojnicima Crvene armije i žrtvama nacizma.

Ranije je berlinska policija saopštila da će u nemačkoj prestonici drugu godinu zaredom 8. i 9. maja biti zabranjeno nošenje zastava i simbola Rusije, Ukrajine i SSSR-a kod spomenika sovjetskim vojnicima kako bi se izbegli sukobi. Međutim, to se ne odnosi na diplomate i veterane.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.