NE VERUJEM DA ŽELITE KRVAVI RAT Ne smiruje se tenzija između Rusije i Ukrajine - invazija i dalje moguća

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2022, 09:30

"NE VERUJEM DA ŽELITE KRVAVI RAT" Ne smiruje se tenzija između Rusije i Ukrajine - invazija i dalje moguća

Noć iza nas je protekla u apelima svetskih zvaničnika da preovlada politika mira, te i da predsednik Rusije, Vladimir Putin, odustane od ataka na ukrajinsku teritoriju.

Umesto haosa, razum, bar za sada. Ono čega se ceo svet pribojavao, nakon reči predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, a koji je izneo u javnost saznanja da će u noći 16. februara u tri časa po lokalnom vremenu, ruske snage otpočeti napad na teritoriju Ukrajine, nije se desilo. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Međutim, situacija je i dalje kritična.

Prvi se oglasio predsednik Amerike Džo Bajden. Naime, on je upozorio je da je invazija iz Rusije "veoma moguća", ali je diplomatsko rešenje i dalje opcija. On je takođe upozorio da uprkos izveštajima iz Rusije da se neke od njenih trupa vraćaju u matične baze, analize iz SAD to nisu potvrdile i da ruske trupe i dalje ostaju u pretećoj poziciji.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u noći utorka na sredu da je ruski napad na Ukrajinu i dalje moguć i da SAD tek treba da provere tvrdnje Moskve da su trupe pomerene sa ukrajinske granice.

- Spremni smo da odlučno odgovorimo na ruski napad na Ukrajinu, što ostaje velika mogućnost - rekao je Bajden u izjavi koju je prenosila nacionalna televizija.

On je dodao da diplomatija treba da ima "svaku šanse da uspe".

- Građanima Rusije: vi niste naš neprijatelji i ne verujem da želite krvavi, destruktivni rat protiv Ukrajine - rekao je Bajden.

Američki predsednik je dodao da su SAD i njeni saveznici u NATO spremni za sve što se desi i da će Rusija platiti visoku ekonomsku cenu ako Moskva pokrene invaziju.

Australijski premijer Skot Morison odgovorio je na tvrdnje Rusije da je povukla svoje vojno prisustvo iz Ukrajine, opisujući izveštaje kao "neuverljive i nepotvrđene". Morison je rekao da su sajber napadi na Ukrajinu bili u suprotnosti sa izveštajima da se Rusija sprema da se povuče.

- Rusija mora bezuslovno da se povuče. Ako Rusija napadne Ukrajinu, biće dočekana sa ogromnom međunarodnom osudom. Svet neće zaboraviti da je Rusija izabrala bespotrebnu smrt i uništenje - prenosi australijski Asošiejted njegovu izjavu iz parlamenta.

Japan nastavlja da posmatra situaciju u Ukrajini sa velikom zabrinutošću uprkos ruskoj najavi o delimičnom povlačenju oružanih snaga, rekao je portparol japanske vlade, a prenosi Rojters.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je na konferenciji za novinare u sredu:

- Predsednik Bajden je rekao da mogućnost invazije ruskih snaga na Ukrajinu očigledno ostaje. Japanska vlada vidi da je situacija i dalje nepredvidiva i mi ćemo budno pratiti situaciju sa velikom uzbunom i ozbiljnom zabrinutošću - rekao je on na konferenciji za novinare danas.

Tenzije se nastavljaju u regionu Donjeck u istočnoj Ukrajini, gde vojnici obe strane izvode vežbe u pripremi za potencijalni rat.

Militanti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), pripremaju se za bitku na liniji razdvajanja od ukrajinskih oružanih snaga u blizini naselja Staromihajlivka koje kontrolišu pobunjenici.

Ukrajinski vojnici su takođe viđeni kako izvode vežbe.

Od kako su se pojavile indicije da bi moglo da dođe do napda Rusije na Ameriku, oči celog sveta su uprte u Kijev. Koliko je zanimanje svetskih medija za slučaj, najbolje govori poter Rojtersa, koji neprekidno strimuje snimak nadzornih kamera sa trga Majdan u Kijevu.

Sudeći prema snimku sa kijevskih ulica, život u glavnom gradu Ukrajine tokom noći, ali i ovog jutra, teče normalno.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.