NASTAVAK AFERE IKONA: Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo, postavio niz zahteva!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 13:59

NASTAVAK AFERE "IKONA": Ukrajinski ambasador stigao u Sarajevo, postavio niz zahteva!

Ukrajinski ambasador za Hrvatsku i BiH stigao je danas u Sarajevo i tražio od šefice diplomatije BiH da se sporna ikona odmah izuzme

Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i u Ministarstvo spoljnih poslova BiH obavio je razgovor sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera "Ikona".

Ambasador Kirilič je, kako piše portal Klix.ba, insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veštače i procenjuju njenu vrednost.

Taj zahtev će ponoviti i na sastanku s glavnom tužiteljkom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić koji će se takođe održati danas u Sarajevu.

Ambasador Kirilič je obavestio ministarku Turković da nadležna tela Ukrajine nisu izdavala dozvole za izvoz ikona slične onoj koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik 14. decembra poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ukrajina je ponovo zatražila od institucija BiH dokumente koji bi mogli pružiti uvid i dokaz u sticanje prava vlasništva.

Ono što je takođe novo jeste da je Ukrajina spremna odmah da pošalje stručnjake u BiH s ciljem zajedničkog istraživanja porekla i vrednosti ikone, piše Klix.ba, pozivajuću se na neimenovane izvore.

To su spremni da rade zajedno sa stručnjacima iz BiH, a što takođe predstavlja jedan od zahteva.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini je 28. decembra zatražila da ikona bude vraćena u Ukrajinu.

- Ako je prvi korak već preduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu - rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je poručio da "Dodik nastavlja da laže".

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom, Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopštilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svedoka, među kojima je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija.

Prije toga Rusija je odlučila da vrati spornu ikonu. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je nakon otkrivanja afere zbog pogoršanja zdravstvenog stanja i zaraze koronavirusom otišao u bolnicu, a nakon izlaska je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega, zbog čega je postavio i ultmatum - dokaz ili njegovo izvinjenje i pozvao Ukrajinu da prestane da se bavi "tviter diplomatijom".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.