Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 07:16

Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Nikolajevkom; Guteres: Izgledi za mir u Ukrajini se smanjuju

Rat u Ukrajini – 348. dan. Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Nikolajevkom. Prvi "leopard" iz Kanade stigao u Poljsku. Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.
Situacija duž linije fronta na istoku Ukrajine je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve teža. Ruske snage su u ofanzivi u oblastima Kupjanska, Limana, Bahmuta, Avdijevke. Ukrajinski zvaničnici kažu da su Rusi pojačali napade odmah posle samita Ukrajina–Evropska unija, na kojem im je obećana dodatna vojna pomoć.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom redovnom obraćanju istakao je da ruske trupe pojačavaju pritisak i da se žestoke borbe vode u Donjeckoj oblasti.
Rusija, kako je rekao, vrši pojačan pritisak kako bi "nadoknadila svoje prošlogodišnje poraze".
Čini se da pritisak na frontu zaheteva i kadrovsko pregrupisavanje u Kijevu. Dosadašnji ministar odbrane Oleksij Reznjikov prelazi u resor strateške industrije, dok na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov. 
Ruske snage su opkolile Bahmut. Ukrajinci poručuju da se neće predati, borci privatne grupe "Vagner" tvrde da se borbe vode za svaku zgradu i ulicu. Dve ruske rakete pogodile su centar Harkova.
Iz Kanade je put Kijeva krenuo prvi od četiri tenka "leopard 2". Šef ukrajinske diplomatije kaže da je sve više saveznika spremno da im ustupi teško naoružanje.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema za provokacije u Kramatorsku. Plan im je da gađaju bolnice i ambulante, a zatim okrive ruske snage za napad na civile i ratne zločine. Moskva reaguje i na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da Brisel pomaže Ukrajini na sve načine, ali da nije učesnica u sukobu i da će tako i ostati.
"Imam velike sumnje povodom adekvatnosti 'baštovana Borelja'. Vojska zemalja-članica Evropske unije odavno je poslata u Ukrajinu u vidu instruktora, specijalnih službi, plaćenika. Njihovo slanje počelo je mnogo pre 2022. godine", kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije", Marija Zaharova.
Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da se Zelenski složio da oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad neće biti korišćeno za napad na rusku teritoriju.
Bivši izraelski premijer Naftali Benet, otkriva da mu je Putin obećao da neće ubiti Zelenskog, koji se tada skrivao u bunkeru. Na stolu je, kaže, bilo 17 nacrta sporazuma, ali Zapad nije želeo da pregovara sa Vladimirom Putinom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruske snage preuzele kontrolu nad Nikolajevkom; Gutereš: Izgledi za mir se smanjuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2023

Rat u Ukrajini – 348. dan. Rat u Ukrajini – 348. dan. Moskva: Ruske snage preuzele kontrolu nad Nikolajevkom. Prvi "leopard" iz Kanade stigao u Poljsku. Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, upozorio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage nastavljaju pritisak na istoku Ukrajine

Izvor: Beta, 06.Feb.2023

Ruske snage nastavljaju napade u Donbasu na istoku Ukrajine gde Moskva prikuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedelja, rekli su danas ukrajinski zvaničnici.Borbe koje traju nedeljama, nastavljene su i danas oko grada Bahmuta i obližnjih gradova Soledar i Uledar, saopšteno...

Nastavak na Beta...

NAJVEĆI POTRES U UKRAJINSKOJ VLADI OD POČETKA RATA: Zelenski za novog ministra odbrane postavlja prvog špijuna Ukrajine!

Izvor: Kurir, 06.Feb.2023

Oleksij Reznikov smenjen nakon skandala s korupcijom, na njegovo mesto dolazi Kirilo Budanov, koji je u sat predvideo ruski napad

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.