NAJVEĆI POTRES U UKRAJINSKOJ VLADI OD POČETKA RATA: Zelenski za novog ministra odbrane postavlja prvog špijuna Ukrajine!
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY, AP/Efrem Lukatsky, EPA/Sascha Steinbach

ROKADA

NAJVEĆI POTRES U UKRAJINSKOJ VLADI OD POČETKA RATA: Zelenski za novog ministra odbrane postavlja prvog špijuna Ukrajine!

Planeta -

Oleksij Reznikov smenjen nakon skandala s korupcijom, na njegovo mesto dolazi Kirilo Budanov, koji je u sat predvideo ruski napad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlučio je da smeni ministra odbrane Oleksija Reznikova i da na tu funkciju postavi Kirila Budanova, šefa Ukrajinskog obaveštajnog direktorata (GUR), vojne obaveštajne službe.

Kako prenose brojni zapadni mediji, u pitanju je najveći potres u ukrajinskoj vladi od početka ruske invazije 24. februara prošle godine.

Na meti atentatora

Reznikov je smenjen nepunih mesec dana nakon skandala s korupcijom u vojsci, kada je otkriveno da su obroci za vojnike plaćani znatno skuplje od tržišnih cena. Predsednik Zelenski je tada najavio da će svi umešani u korupciju biti smenjeni, dok ukrajinski mediji prenose da će promene u ministarstvu odbrane biti finalizovane na narednoj sednici parlamenta.

- Na predsedniku Zelenskom je da odluči. Spreman sam da se angažujem na drugoj funkciji i savest mi je apsolutno čista - rekao je Reznikov. Ukrajinska Pravda je prenela da bi Reznikov mogao da bude imenovan za ministra pravde, ali se od toga odustalo i na toj funkciji će ostati aktuelni ministar Denis Malijuska.

Odslužio svoje: Oleksij Reznikov
Odslužio svoje: Oleksij Reznikovfoto: EPA/Sascha Steinbach

Vrtoglav uspon Kirila Budanova počeo je nakon što je u avgustu 2016. na Krimu ubijen potpukovnik ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) i veruje se da je on bio jedan od operativaca koji je radio iza ruskih linija.

Odlikovan je ordenom za hrabrost i sa samo 34. godine je 2020. imenovan za šefa vojne obaveštajne službe. Navodno je bilo više od deset pokušaja atentata na njega. Ispod njegovog automobila je postavljena bomba 2019, ali je prerano aktivirana. Vašington post prenosi da on zapravo živi u svojoj kancelariji i da retko izlazi u javnost.

Prognoza za 2023.

- U noći napada supruga i ja smo gledali u sat. Izričito smo rekli da će u četiri ujutro početi. Zvuči čudno, ali bojao sam se da neće ići sve kako treba - rekao je on.

Budući ministar: Kirilo Budanov
Budući ministar: Kirilo Budanovfoto: EPA/ROMAN PILIPEY

Budanov je u poslednjoj prognozi za 2023. rekao da će se Rusija ove godine koncentrisati na zauzimanje Donjecka i Luganska:

- Sve je počelo na Krimu, tamo će se i završiti. Krim ćemo vratiti - rekao je Budanov.

On veruje u spekulacije da je Putin bolestan od raka i da ga u javnosti menjaju dvojnici.

Fajnenšel tajms o pojačanju

"Ejbramsi" su noćna mora za Kijev

Fajnenšel tajms prenosi da najava slanja američkih tenkova "ejbrams M1", kao pomoć Ukrajini, predstavlja zapravo noćnu moru za vlasti u Kijevu.

Glavni problem predstavljaju održavanje i logistika, za koje nema uslova na frontu.

Uz to, tenk težak 70 tona ima ograničen radijus kretanja, dok benzinski motori povećavaju potrošnju, a obuka vojnika trajaće kraće nego obuka za održavanje ovih grdosija. Dnevno ovaj tenk troši 500 galona goriva, što je oko 1.900 litara i predstavlja veliki izazov. Vašington je obećao da će Ukrajini poslati 31 tenk tipa "ejbrams M1".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track