Melju kopnene snage; Minska polja im došla glave: Kontraofanziva se gasi? VIDEO

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 14:05

"Melju" kopnene snage; Minska polja im "došla glave": Kontraofanziva se gasi? VIDEO

Jedan od znakova sporog i neizvesnog razvoja ukrajinske kontraofanzive je veliki broj uništenih oklopnih vozila, uključujući i ona NATO porekla.

Uprkos tome, Oružane snage Ukrajine (OSU) i dalje vrše pritisak na prvu liniju odbrane ignorišući sopstvene gubitke.

Istovremeno, već se može pretpostaviti šta bi moglo poslužiti kao znak da kontraofanziva ipak počinje da se gasi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U ovom trenutku je primetno da su značajan doprinos smanjenju udarnog potencijala mehanizovanih jedinica OSU i njihovom uništavanju dali ne samo artiljerija i avijacija, već i inženjerija.

Na Južnom frontu, ruski inženjerci su izgradili slojeviti odbrambeni sistem, koji svakodnevno "melje" ukrajinske kopnene snage. Široko razvučena minska polja primoravaju Ukrajince da se kreću u kolonama, izbacujući napred oklopna vozila za čišćenje mina koja rade pod okriljem dimnih zavesa. Bez obzira na maskiranje, ona su pogodne mete za ruske jurišne helikoptere, artiljeriju i protivtenkovske sisteme.

Međutim, OSU je motivisana i postepeno napreduju ostavljajući uništene tenkove i borbena vozila pešadije u minskim poljima.

To primorava Ruse da redovno postavljaju sve više minskih polja pored onih preko kojih su već prešli Ukrajinci i koja su im poznata.

Ruske oružane snage imaju nekoliko sistema za daljinsko miniranje koji se mogu koristiti ne samo u odbrani, već i u ofanzivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.