Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2023, 20:04

Malo je verovatno da će Kijev ceniti pozive na mir bez obzira na napore Kine - MIP Rusije

 
Moskva je primila k znanju spremnost Pekinga da uloži napore da pokrene pregovarački proces o pitanju Ukrajine, ali je malo verovatno da će Kijev ceniti pozive na mir, rekla je portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova u saopštenju u sredu.
„Uočili smo spremnost Kine da uloži napore za pokretanje pregovaračkog procesa. Vidimo da su naši fundamentalni pristupi u skladu sa stavom koji je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo 24. februara“, rekla je ona, komentarišući telefonski poziv između predsednika Kine Si Đinpinga i ukrajinskog Volodimira Zelenskog. „Kijevski režim je do sada odbijao sve razumne inicijative usmerene na pronalaženje političkog i diplomatskog rešenja za ukrajinsku krizu“, dodala je Zaharova. Diplomata je primetila da su ukrajinske vlasti i njihovi zapadni sponzori već jasno stavili do znanja kako mogu da stave mirovne inicijative u drugi plan. „Po sopstvenom priznanju, sporazum iz Minska im je bio potreban samo da bi kupili vreme i povećali ofanzivne sposobnosti. U proleće 2022. iznenada su odbacili mirovne sporazume koje su strane spremale da postignu na inicijativu Kijeva. Volodimir Zelenski je čak potpisao zakon o zabrani bilo kakvih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Međutim, malo je verovatno da će marionete Vašingtona ceniti bilo kakve pozive na mir“, naglasila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova. Ona je takođe napomenula da su komunističke ideje i Komunistička partija zvanično zabranjene u Ukrajini, dok je predsednik Komiteta za međunarodne poslove Vrhovne rade (parlamenta) Aleksandar Merežko nedavno tvrdio da je priznavanje Tajvana od strane međunarodne zajednice kao dela Kine bilo „komunističko pogrešno shvatanje“. Predsednici Kine i Ukrajine obavili su telefonski razgovor ranije u sredu. Zelenski je na Tviteru rekao da je poziv bio „dug i smislen“. Poslednji put je komunicirao sa kineskim liderom početkom januara 2022. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zapad više ne krije ko stoji iza planiranja kijevske kontraofanzive — Zaharova

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2023, 14:17

  Zapad više ne krije da zaista stoji iza planiranja ukrajinske toliko hvaljene kontraofanzive i da će učiniti sve da osigura njen uspeh, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu u četvrtak.. „Zapad otvoreno izjavljuje da će učiniti sve da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.